Weblog

Glasvezelkoning dipt teen in Duitse vijver

Is het maar een speldeprikje om hier en daar wat concurrenten en collega's zenuwachtig te maken, of is het 't begin van iets heel groots? Hoe dan ook: De Nederlandse glasvezelgrootmacht Reggefiber (*) heeft sinds kort zijn eerste Duitse klanten.

(* Zie aanvulling van 1 /10/2011 onderaan)

Ze zijn maar een paar kilometer de grens overgestoken, en hebben daar een dorpje met welgeteld 499 adressen, Barlo, onder hun hoede genomen. Maar toch. Reggefiber, het bedrijf waarmee bouwer Dick Wessels al steeds meer Nederlanders aan een glasvezelkabel haakt, is nu dus ook in Duitsland actief.

Barlo is een gehucht bij Bocholt, in Kreis Borken, op fietsafstand (nou ja, 50 kilometer) van Reggefibers hoofdkantoor in Rijssen. Ze hebben het Reggefiber daar makkelijk gemaakt. De gemeente heeft er lege buizen in de grond gelegd, waarna belangstellenden die met glasvezellijntjes mochten vullen.
Of er veel kapers op de kust waren weet ik niet, maar een combinatie van Reggefiber en de plaatselijke energie- en waterleverancier BEW mocht de klus klaren. Nadat Barlo het jarenlang met inbelverbindingen moest doen, kan men er nu surfen op topsnelheid.

Reggefiber heeft de ambitie om heel Nederland te verglazen. Dat gaat de mannen uit Rijssen echter niet snel genoeg, hoor je hier en daar in het veld. De samenwerking met KPN die een paar jaar geleden werd aangegaan, levert nog niet echt spectaculaire resultaten.
Zou dat de reden zijn om eens even de grens over te steken? Laten zien dat je niet afhankelijk bent van de Nederlandse markt?
Of heeft Reggefiber serieus belangstelling voor een Duits glasvezelnet? In principe is Duitsland dan een walhalla: de grootste en gezondste economie van Europa, vijf keer zoveel inwoners om aan te sluiten dan Nederland, die bovendien gemiddeld veel verder uitelkaar wonen; kortom: heel veel werk in het verschiet.

Aanvulling 1-10-2011:
Reggefiber laat weten dat de berichten uit Barlo niet helemaal correct zijn. Het is niet Reggefiber dat in het Duitse dorp samenwerkt met de plaatselijke energie- en watermaatschappij BEW, maar een zusterbedrijf in het Reggeborgh-concern van Dick Wessels. Opmerkelijk genoeg noemt de topman van BEW wel duidelijk Reggefiber als partner. Hoe dan ook is er een bedrijf van 'glasvezelkoning' Dick Wessels de Duitse markt aan het verkennen.
Verder zegt Reggefiber dat de aanleg van een landelijk glasvezelnet in Nederland wél naar tevredenheid gaat: "Begin volgend jaar hopen we de 1 miljoen Homes Passed (zeg maar: woningen met een glasvezel in de meterkast - VD) te halen en de komende jaren zullen nog eens ongeveer 1,5 miljoen woningen van een glasvezelaansluiting worden voorzien. Cijfers waar ze in ieder ander Europees land trots op zouden zijn," aldus Reggefiber-directeur Jan Davids.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden