Glasshole

EPHIMENCO

Google ging eergisteren een nieuwe fase in van zijn monstrueuze propagandaslag om de mensheid gek te maken. Eigenlijk zou ik moeten schrijven 'te laten muteren' want Google wil zelf bepalen hoe onze unidimensionele toekomst eruit zal zien. Het bedrijf gooide een zeer beperkt aantal van zijn smartbrillen, de zogenoemde Google Glass, in de (Amerikaanse) vrije verkoop. Binnen 'no time' waren de brillen uitverkocht (1500 dollar per stuk) wat Google gisteren heel wat publiciteit opleverde. Toch geeft dit succes een vertekend beeld. Er zijn natuurlijk heel wat mensen die het chique en modern vinden om zich in een soort cyborg te transformeren (een cyborg is een cybernetisch organisme dat tot een fysieke samensmelting van mens en machine is gekomen). Maar volgens recente opiniepeilingen die in Amerika zijn gehouden, is de overweldigende meerderheid van de bevolking (72 procent) uiterst negatief over die smartbrillen.

Een Google Glass is een draadloze verlenging van je smartphone en weegt 50 gram. Het heeft een kleine projector voor het rechteroog en wordt door je stem of een druk van je vinger bestuurd.

Zodra je die bril opzet, betreed je een virtuele wereld. Je ziet tweets, e-mails, facebook-berichten, foto's, buitentemperatuur of hartslagcijfers langsflitsen. En nog veel meer. Je route wordt met pijltjes aangegeven. En als je het niet leuk vindt om hoog in de hemel naar een meeuw te kijken, zonder haar snelheid en gewicht te kennen, moet je je Google Glass opzetten.

Iedereen moet zelf weten hoe hij zijn leven inricht en zolang we niet verplicht worden een 'Glasshole' te worden (verbastering van asshole), is er geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Maar het probleem is dat je met je bril alles wat je tegenkomt stiekem kunt fotograferen of op video vastleggen. En hoewel nog niet van toepassing, zou je met een applicatie als gezichtsherkenning voor de grootse wildvreemde met Glass geen onbekende meer zijn. Loop je een halfuur onbekommerd op straat en je kunt van alle kanten ongemerkt honderden keren worden gefotografeerd of gefilmd. Met je maîtresse, geheime homominnaar, algemeen gehate afdelingschef. Terwijl je sjanst met een onbekende, een papier op de grond gooit of heimelijk een dure fles champagne op afbetaling koopt. Daar had George Orwell nog niet aan gedacht.

Willen we in dit Google-inferno leven? Nee, dat willen we niet. In Amerika zijn er al tal van plekken (bioscoop, cafés, etcetera) waar de smartbril is verboden. Nieuw is ook het civiele verzet tegen Glassholes. Hun bril wordt door recalcitrante voorbijgangers hardhandig afgepakt. Dit lijkt me de juiste weg, willen we ons privéleven enigszins beschermen: iedere Google Glass die we straks tegenkomen van de neus van zijn Glasshole rukken, hard op de grond smijten en vertrappen. Let op: dit is geen oproep tot geweld, maar niets meer en niets minder dan je recht op zelfverdediging laten gelden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden