Glasnet mag ’redelijke’ winst opleveren

Glasvezel (wikipedia)

De aanleg van een nationaal glasvezelnet is zó belangrijk dat telecomwaakhond Opta investeerders in zo’n net voor vele jaren de nodige zekerheid wil bieden. Investeerders kunnen aan de slag.

Telecomwaakhond Opta heeft tariefregels voor een nieuw glasvezelnet voorgesteld waar KPN ’voorlopig’ mee uit de voeten kan. Tarieven die partner Reggefiber voorstelt, zijn omgekeerd door de Opta aanvaard.

Daarmee lijkt de weg geëffend voor de aanleg van een nieuw nationaal glasvezelnet door Reggefiber en KPN. Die lieten vorige week weten de komende jaren voor miljarden in zo’n net te willen investeren mits zij de zekerheid kregen dat ook over enige jaren nog winst gemaakt kon worden op die investering.

De Opta heeft daarvoor gisteravond zogeheten ontwerp-beleidsregels gepubliceerd. In het stuk maakt de telecomautoriteit duidelijk dat het de komst van een modern telecomnet zeer wenselijk acht. Zo noemt de Opta het maatschappelijk belang ’groot’, en kan het nieuwe net „een bron van productiviteitsgroei en verbetering van de levensstandaard zijn”. Ook onderschrijft de Opta herhaaldelijk de visie van de Europese Commissie, die glasvezelnetten ziet als ’goed voor de welvaart van consumenten op lange termijn’.

Om Reggefiber en KPN aan te sporen het net aan te leggen, gunt Opta ze zekerheid over hoe naar de winst van het net zal worden gekeken. De twee hebben beloofd het net open te stellen voor concurrenten en de Opta gaat, telkens voor drie jaar, vaststellen wat Reggefiber en KPN in rekening mogen brengen voor het gebruik van het glasvezelnet.

De Opta gaat een ’tariefplafond’ vaststellen waarbinnen een redelijke winst mogelijk moet zijn. Als het de eigenaren meezit, mag hun winst zelfs flink groeien. Maar om de drie jaar zal worden bekeken of die niet 'buitensporig' wordt. In dat geval zal de Opta lagere tarieven vaststellen.

Reggefiber en KPN kunnen de buitensporige winst ook beperken door een deel ervan te steken in de aanleg van glasvezelnetten naar gebieden die eigenlijk niet rendabel zijn. Zo stimuleert de Opta dat het moderne net op zo veel mogelijk plekken in het land zal verschijnen.

Reggefiber heeft al een tariefvoorstel ingediend en blijft daarmee onder het tariefplafond dat de Opta voorlopig heeft vastgesteld; dat blijkt dus werkbaar voor de twee.

De Opta is de eerste Europese telecomautoriteit die een beleidskader voor glasvezelnetten heeft opgesteld. Buitenlandse Opta-collega's en KPN-concurrenten volgden de ontwikkelingen in Nederland daarom al met grote interesse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden