'Glasheldere' denker Pierre Rosanvallon krijgt Spinozalens

Zonder actieve burgers kan een democratie niet bestaan. Dat vindt de Franse politieke denker Pierre Rosanvallon (1948), die daar in talloze boeken en artikelen op hamert. Vanwege zijn 'constructieve bijdragen' aan de samenleving krijgt hij nu de Spinozalens toegekend.

Deze internationale onderscheiding wordt om de twee jaar uitgereikt aan een 'spraakmakende denker op het terrein van ethiek en samenleving'. Aan dat profiel voldoet Rosanvallon ruimschoots, aldus de jury. Die noemt hem 'een van de belangrijkste en veelzijdigste politieke denkers van dit moment' en roemt zijn 'glasheldere' stijl.

Rosanvallon doceert politieke geschiedenis aan het prestigieuze Collège de France in Parijs. Hij heeft veel geschreven over de geschiedenis van de democratie en geldt als een kenner van het liberalisme in de 19de eeuw. Tegenwoordig richt hij zich vooral op de vraag hoe de democratie in het Westen, en met name Frankrijk, op dit moment evolueert.

Voordat hij carrière maakte als academicus was hij actief in de vakbeweging en politiek. In 2002 richtte hij platform 'La République des idées' op, om het intellectuele debat in Frankrijk aan te zwengelen.

In zijn bekendste boek, 'La Contre-démocratie: la politique à l'âge de la défiance' uit 2006, betoogt hij dat een democratie alleen kan bestaan bij gratie van burgers die de overheid scherp houden. Die niet-georganiseerde tegenkracht noemt hij de 'contra-démocratie'. Juist daar ligt een probleem, zei Rosanvallon in een interview met deGroene Amsterdammer in juni 2010. "Kiezers gedragen zich niet als staatsburgers, maar als passieve consumenten van de politieke waan van de dag."

Rosanvallon neemt de prijs, waaraan 10.000 euro is verbonden, op 23 november in ontvangst in de Rode Hoed in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden