Glasgow Rangers krijgt lek niet boven

Failliete Schotse topclub werd in 2012 teruggezet naar laagste niveau, maar blijft gewoon met geld smijten

MATTHIJS KEUNING

We zitten er weer middenin, concludeerde Rangers-trainer Ally McCoist vorige week op de zoveelste persconferentie die geen moment over voetbal ging. De Schotse voetbalclub maakte anderhalf jaar geleden een doorstart op het laagste profniveau, maar draaide in het eerste seizoen alweer 17,5 miljoen euro verlies. Hoewel de veel bekritiseerde financieel directeur Brian Stockbridge vrijdag opstapte is het maar de vraag of de problemen in Glasgow daarmee zijn opgelost.

Rangers FC werd in juni 2012 failliet verklaard en maakte vrijwel direct een doorstart. Doel was om gewoon weer in de hoogste divisie te beginnen, maar dat was buiten de andere clubs in de Schotse Premier League gerekend. Tijdens een stemming vond een meerderheid dat Rangers gestraft moest worden voor het financiële wanbeleid en teruggezet moest worden naar het vierde niveau. Een minderheid had de topclub uit Glasgow vanuit sportief en financieel oogpunt voor de hoogste divisie willen behouden. Rangers-thuis is immers een garantie voor een vol stadion, iets wat niet bij alle clubs even gebruikelijk is.

De eerste thuiswedstrijd van Rangers in de vierde divisie trok in augustus 2012 een kleine 50.000 toeschouwers naar Ibrox, een verpulvering van het oude record op het laagste profniveau. Bij uitwedstrijden worden kleine stadjes op het platteland overspoeld door de Rangers-aanhang, tot vreugde van de penningmeesters van de clubs die doorgaans hoogstens een paar honderd geïnteresseerden trekken. Hoewel Rangers werd uitgeschakeld in de beker en daarmee de kans op Europees voetbal verspeelde, was het kampioenschap eind maart al binnen. Dit seizoen speelt de club daarom op het derde niveau.

In de wanhopige ambitie zo snel mogelijk terug te keren in de Premier League neemt de club geen enkel risico. The Rangers Football Club is met 54 landstitels, 33 nationale bekers en 27 League Cups de succesvolste club van Schotland - geen enkele club ter wereld werd vaker landskampioen - en die status wil het niet verspelen. De club wil zo snel mogelijk naar het hoogste niveau en daar ook direct een rol van betekenis te spelen. "We kunnen niet riskeren naar Celtic Park te gaan en met 6-0 te worden afgedroogd", zei oud-directeur Dave King onlangs in een interview met The Scotsman. "We kunnen niet beginnen met verlies tegen Hibernian en Aberdeen en het accepteren. Als we geen geld hebben moeten we bezuinigen, maar dan lopen we het risico promotie te missen en een kleine club te worden."

Hoewel Rangers nog twee promoties verwijderd is van de Schotse Premier League speelt de club nu al met een elftal dat op het hoogste niveau mee zou kunnen. Afgelopen zomer werden er nog eens negen nieuwe spelers toegevoegd aan de toch al imposante selectie, terwijl het niveau van de competitie vergelijkbaar is met de Nederlandse hoofdklasse.

Sportief werpt de tactiek zijn vruchten af, al maakt de huidige voorsprong van 23 punten op de nummer twee ook duidelijk dat het best met wat minder had gekund. Probleem zijn vooral de exorbitante uitgaven. Naar schatting wordt 7 à 8 miljoen euro uitgegeven aan spelers en trainers, een bedrag waarvan ook directeur Graham Wallace toegaf dat het zelfs vergeleken met de hoogste divisie wel erg hoog is.

Ondanks twee jaar op rij 36.000 seizoenkaarthouders en een tweewekelijks zo goed als uitverkocht stadion met 50.000 toeschouwers leed Rangers in de eerste dertien maanden sinds de doorstart maar liefst 17,5 miljoen euro verlies. In de bestuurskamer is het een komen en gaan van directeuren - acht wisselingen in een jaar, het langst zittende bestuurslid is er krap een half jaar - zonder dat er wezenlijk iets verandert. Ondertussen weigerden de spelers 15 procent van hun salaris in te leveren omdat zij vinden dat het aan de directeuren is om te boeten voor het financiële beleid. Trainer McCoist ging wel akkoord met halvering van zijn salaris, waarmee hij toch nog een half miljoen euro overhoudt.

Veel supporters zijn de aanhoudende financiële problemen zat. Volgens supporterswebsite FollowFollow heeft het lang genoegd geduurd dat de club is bestuurd door "schimmige figuren die zich verbergen achter postbusnummers en advocatenkantoren uit alle uithoeken van de wereld". De aanhang vindt dat de directeuren vooral aan zichzelf denken in plaats van aan de club. Financieel directeur Stockbridge deed pas na protesten afstand van de 200.000 pond bonus die hij zichzelf wilde geven wegens de promotie uit de vierde divisie. Vorige maand toonde Ibrox massaal rode kaarten aan het clubbestuur met de oproep om af te treden.

De club riskeert een straf van 25 punten aftrek als het opnieuw onder curatele moet komen te staan. Hoewel dat promotie gezien de enorme voorsprong niet in de weg hoeft te staan, is het een veeg teken dat een club met zo'n grote aanhang in een marginale competitie zulke grote verliezen lijdt. Het bestuur zal het vertrouwen van de supporters terug moeten winnen om de belangrijkste inkomstenbron, de seizoenkaarthouders, niet ook te verspelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden