Glas-in-loodraam in Mondriaanstijl laadt mobiel op

REDACTIE GROEN

Geïnspireerd door de kleurrijke geometrische schilderijen van Piet Mondriaan, hebben zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) 'glas-in-lood'-panelen ontwikkeld die elektriciteit kunnen opwekken. Dankzij verborgen zonnecellen levert zo'n Mondriaan-raam op een zonnige dag voldoende energie op voor een batterij waarmee drie mobiele telefoons kunnen worden opgeladen.

Glas-in-loodramen en -deuren waren vroeger een gebruikelijk onderdeel van de inrichting van grachtenpanden en andere statige herenhuizen. Onder invloed van veranderende woonmode is veel glas-in-lood in latere jaren uit de huizen gesloopt. Maar tegenwoordig is het best wel weer 'in', en hangen glas-in-loodpanelen voor menig hedendaags raam, puur als decoratie of ook tegen ongewenste inkijk.

Waarom, bedacht Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de UU, zou je zo'n decoratief raam geen extra functie geven en het ook gebruiken voor het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. In de door hem ontwikkelde panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. Deze platen zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen aan de zijkant. De aansluitingen zijn verborgen in het houten frame.

Van Sark ziet een grote toekomst voor zijn elektrische Mondriaans: "De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden