Glamping: tent vermomd als hotelkamer

De elf beige safaritenten op de Veluwse camping De Hertshoorn zijn ruim en voorzien van vele gemakken. Er staat zelfs een ligbad. ©Rob Huibers Beeld
De elf beige safaritenten op de Veluwse camping De Hertshoorn zijn ruim en voorzien van vele gemakken. Er staat zelfs een ligbad. ©Rob Huibers

Met luxe en comfort had kamperen weinig van doen. Tot glamping (glamorous camping) de campings veroverde. Ook op steeds meer Nederlandse grasveldjes lijkt een nachtje kamperen nu verdacht veel op een nachtje hotel. Slapen op een boxspring, met de charme van buiten zijn.

De entree van camping De Hertshoorn in het Gelderse Garderen is op zichzelf weinig glamoreus met een cafetaria, supermarkt en receptie met bloemengordijnen en veel grenen. Op een veldje lopen wat schapen, een groepje kinderen wordt vanwege de regen vermaakt in de activiteitenruimte; een doodgewone familiecamping. Tot een paar honderd meter verderop. Daar brengt een aantal gezinnen de vakantie door in elf safaritenten, met veranda.

Grenzend aan het Veluwse bos staan de kaki tenten uit Pakistan van zo'n 45 vierkante meter op een rij. Binnen trekt het bad op pootjes alle aandacht naar zich toe. Links de keuken, rechts een bank tegenover de televisie, erachter een tweepersoonsbed en stapelbed, overal lichtjes en vazen met riet. Er is een toilet (een echte pot, met wc-rol) in een apart kamertje achterin. Een heater en straalkachel moeten de tent verwarmen.

Glamping was voor André Licht, eigenaar van De Hertshoorn, een uitkomst nadat hij constateerde dat het 'gewone' kamperen achteruit ging. "Via de slager in het dorp hoorden we dat onze gasten niet van plan waren het jaar daarop terug te komen." Dat had volgens Licht met twee dingen te maken. "In 2005 en 2006 hadden we alleen maar regen." En: "Mensen gaan nog wel op vakantie, maar korter en vaker. Met kamperen moet je opbouwen, afbreken en het thuis weer opruimen. Voor drie weken is dat prima, maar een week is te kort."

Ook de ANWB merkte verandering in kampeergedrag. "Papa werkt, mama werkt, kinderen moeten naar school, ballet en voetbal. Ze hebben drie weken samen vakantie en dan moet het perfect zijn", aldus Judith den Boer, hoofdredacteur van Glamping Magazine. Het blad kwam vorig jaar voor het eerst uit nadat de ANWB constateerde dat het aantal huuraccommodaties op campings fors was toegenomen, en steeds luxer werd. "Voor gezinnen die het druk hebben, is een tent met boxspring en espressoapparaat een uitkomst. Want je hebt luxe, maar nog wel de charme van het tentdoek en het buiten zijn."

Glamping is dé trend van 2011, als het aan de ANWB ligt. Het fenomeen trekt niet alleen verstokte kampeerders, maar ook een nieuwe doelgroep naar de camping. "Glampers zijn vaak gezinnen zoals die van mij: wij hebben kinderen van 4 en 2 jaar oud. Ik houd van kamperen, maar we zijn een keer helemaal natgeregend, dus geef mij maar zo'n luxe tent. Maar ook mensen die niets met kamperen hebben, lok je de campings op. Of stelletjes waarvan een van de twee kampeerder is en de ander een hotelganger. Glamping is het compromis."

En daar plukt André Licht de vruchten van. "We trekken nu ook mensen die wel op een camping willen staan, maar die willen kamperen, niet het gedoe." Volgens Licht gaat het om 'zappende' vakantievierders. "Dan gaan ze weer een weekje op wintersport, dan weer een weekje naar Turkije. Kamperen vinden ze leuk, maar het liefste zonder ongemakken."

Ook voor de familie Van der Haven die dit weekend een safaritent op De Hertshoorn huurt, hoeft het niet primitief. Met vier kinderen van 4, 8, 10 en 14 jaar oud hebben ze nog nooit echt gekampeerd. "Niet echt relaxed", vindt moeder Carolien, die een kinderopvang aan huis runt. Man Martin werkt fulltime als projectontwikkelaar. "Ik heb niks met kamperen, maar hier ben je toch buiten en 's ochtends hoor je de vogels, heerlijk." Eigenlijk intiemer dan een appartement, vinden ze. Daarin zijn ze deze zomer weer te vinden in zowel Italië als Frankrijk. In het voorjaar zijn ze op wintersport geweest en met Kerstmis in Doebai.

In een safaritent verderop spelen Oscar de Groot en Rianne Pompe met hun kinderen (3 en 1,5) aan de ontbijttafel. Zij zijn wel kampeerders, maar met jonge kinderen even niet. "We hebben het een keer gedaan, maar toen was het heel slecht weer. Geen succes." Tien dagen luxe safaritent dan maar. Het comfort, de droge voeten en dat de kinderen 'lekker kunnen poedelen in het bad', bevalt uitstekend. Maar, vindt Rianne: "Ik vind het ook wel prettig om je eigen tent en spullen bij je te hebben, een stuk goedkoper bovendien."

Glampen hoeft niet per se in een safaritent. De ANWB bijvoorbeeld schaart onder glamping-accommodaties ook de futuristische Airstreamcaravans die onder meer op camping De Lakens in Bloemendaal (met flatscreen, iPod docking station en magnetron) en op het Texelse Camp Silver te vinden zijn. Op het Waddeneiland is getracht een luxe hotelkamer na te bootsen. Het 'buitenhotel' (dat zelf het woord glamping overigens niet gebruikt) prijst de glanzende trailers aan door de ontwerpers van de stof op de banken expliciet te vermelden: designers Charles en Ray Eames.

Voor wie nog wel een tentdoek wil, zijn er de yurts, tenten uit Mongolië waarin nomaden normaal gesproken rondtrekken met hun schapen en kamelen. De ronde ruime tent is ook op een aantal Nederlandse campings te huur, met houten vloer en keukenblok. Ook in een Indiaanse tipi (met houten voordeur, wel zo gemakkelijk) kan worden overnacht. En dan zijn er nog de boomhutten, tenthuisjes, plaggenhutten met loungeset en thuisbioscoop, hooiberghutten, pipowagens, iglo's, sterrenhutten en lodgesuites.

Sommige zijn zowat huisjes, andere onkampeerachtig luxe. "Toen we de safaritenten gingen opzetten, zeiden mensen: wat is dit? Dat heeft niks meer met kamperen te maken", merkte ook Licht. "Sommigen vinden dat je op een camping altijd je eigen spullen mee moet nemen en moet koken op een primusbrandertje. Dat je moet afzien. Kamperen is buiten leven, aanrommelen, maar dat kan in de safaritent ook. Het is comfortabel, er staan goede bedden, maar het is nog steeds een tent."

Wat glamping is en wat niet weet Judith den Boer van de ANWB ook niet precies. Eisen als rechtop kunnen staan en niet met de wc-rol onder de arm hoeven, schieten tekort. "Iedereen wil meeliften, dus het woord glamping wordt te pas en te onpas gebruikt. Accommodaties schieten als paddestoelen uit de grond." Misschien zou je met een systeem moeten bepalen wat glamping is, denkt Den Boer. "Maar dan moet je eerst ook definiëren wat kamperen is. Ik vind: kamperen is buiten zijn, maar het hoeft niet per se met tentdoek."

Wat glamping dan ook precies inhoudt, voor campingeigenaar André Licht geldt in de toekomst naast het gewone kamperen: hoe luxer, hoe beter. Door zijn hoofd flitsen al beelden van optimaal verwarmde tenten die zelfs in de winter te verhuren zijn.

Meer informatie


Camping De Hertshoorn: www.ardoer.com/nl/camping/hertshoorn

Camping De Lakens: www.kennemerduincampings.nl/nl/lakens

Camp Silver: www.campsilver.nl

Op safari

Je eigen tent opzetten is nog altijd een stuk goedkoper dan glampen. Voor een safaritent bij De Hertshoorn betaalt een gezin per week 750 euro. Een weekje Mongoolse yurt verschilt gaat van 400 tot 900 euro. Een verblijf in een ruime pipowagen kost zo'n 600 euro. Een tenthuisje aan de kust kan oplopen tot 800 euro per week. Vier nachten airstreamen in Camp Silver kost voor twee personen in het hoogseizoen 620 euro.

Niet goedkoop

Glamping is komen overwaaien uit onder meer Zuid-Afrika. Daar staan legio luxe tenten met alle comfort, maar waarin je wel de leeuwen hoort brullen. Glampen is inmiddels ook in veel andere landen in opmars. In Canada wordt glamping wel erg luxe ingevuld, zegt campingeigenaar André Licht. "Je gaat dan overdag wel vliegvissen en mountainbiken in de natuur, maar daarna word je in je tent bediend door een butler."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden