Gladde show, troebele taal

ROTTERDAM - Onwennig zaten ze bij elkaar in de Rotterdam-Hall van het World Trade Center, achthonderd uitverkoren politiemensen uit de regio Rijnmond. Beduusd keken ze naar het videoscherm, waarop levensgroot het hoofd van burgemeester Peper verscheen. "Rijnmond is het gebied waar Europa begint" , probeerde Peper z'n boodschap uit te dragen. "Voor u als politie is het een fantastische uitdaging daaraan inhoud te geven." Na Peper verschenen nog zeventien hoofden op het scherm. Het een lachte, het ander keek effen en het derde viel op vanwege z'n onheilspellende blik. Maar allen vertelden ze over het nu verder moet met de toekomstige vorming van het regiokorps Rijnmond, april volgend jaar. Daarvoor was de 'kick-off' aan het Beursplein ook bedoeld en daarvoor ook was dat deel van de manschappen van buiten Rotterdam zelfs met bussen aangevoerd.

Zo 'aantrekkelijk' als de Rotterdamse korpsleiding had beloofd, verliep de kennismaking aanvankelijk niet. De zeventien hadden de mond vol van 'efficiency', 'nieuwe visie', 'dienstplanning', 'uitdiscussieren', 'structuren', 'boedelvoeging', 'verdere optimalisering', 'stafdenken', 'organisatiebelangen' en 'operationele ondersteuning'. Het deed de rijen sidderen, het optreden van de wulps geklede damesgroep 'Papito's' en hun muzikale 'One mission, one vision' ten spijt.

Die kant moeten we niet opgaan, zal de taalgevoelige oud-onderwijzer en presentator Victor Deconinck hebben gedacht. Geluk was zijn deel, want de talrijke vragen die aan de Rotterdamse korpschef R. Hessing, hoofdcommissaris C. Ottevanger en projectleider C. Bakker werden voorgelegd, waren helder als glas. "Wat gebeurt er met al de chefs die straks overblijven?" , wilde een agente weten. "Als allochtonen binnen de politie voorrang krijgen om in hogere functies te komen, betekent dit dan dat anderen worden gepasseeerd?" , vroeg een politieman.

Pittige vragen, die niet een, twee, drie in managerstaal waren te beantwoorden. En waar Hessing c.s. dat toch probeerden, wees Deconinck hen terecht. Na een antwoord van Bakker: "Goed, ik zal deze bloemrijke taal nu vertalen." Tegen Ottevanger: "Ik zag al aan uw tas, dat u manager bent." En met nog iets meer venijn naar Hessing, die omstandig had gereageerd op een vraag: "Met zo'n antwoord zou ik ook blij zijn."

Hoezeer Deconinck met deze stekeligheden succes had, bleek toen het allochtonenbeleid aan bod kwam. Ottevanger zei dat van het 'passeren' van niet-allochtonen geen sprake was. Maar licht boegeroep en een prikkelende opmerking van de presentator waren vervolgens voor korpschef Hessing aanleiding een iets andere visie te geven. "Dat beleid is niet blijvend, maar zo blijft het voorlopig wel. Het gaat om het inleven in andere groeperingen, zeg maar een inhaalmanoeuvre." Waarmee Hessing vooral doelde op de uitbreiding van het nieuw te vormen regio-korps van 4 000 naar 4 600 politiemensen.

Hypotheek

"Gaat de regio-korpsleiding met banken onderhandelen of politiemensen tegen gereduceerde rente een hypotheek op hun woning krijgen?" , vroeg een kennelijk zuinige agent uit Krimpen aan den IJssel. "Goede arbeidsvoorzieningen zijn natuurlijk noodzakelijk" , ontweek projectleider Bakker het antwoord op de vraag. Hessing even later, daartoe gedwongen door Deconinck: "We zullen zeker met de banken rond de tafel gaan zitten."

Maar echt feest in de RotterdamHall werd het pas, toen oud-voetbaltrainer en showman Barry Hughes z'n opwachting maakte. Gelijk Jan Blaauw, de voormalige Rotterdamse commissaris die de taal sprak van de diender op straat, wist hij in mum van tijd de kloof tussen korpsleiding en agenten te dichten. "Agenten vormen de ruggegraat van het korps" , hield Hughes voor. "Het is net als bij voetbal. De juffrouw die de shirtjes wast, is even belangrijk als de voorzitter. En uit ervaring weet ik: hoe hoger op de ladder, hoe dommer. Ik heb me toch een stel voorzitters meegemaakt."

En tot de politiemensen: "Ik weet dat er mensen onder jullie zijn, die deze middag allemaal maar gelul vinden. Maar vergeten jullie niet, dat iedereen die in nood zit, toch de politie belt. Een heleboel mensen geven op jullie af, jullie deugen niet en doen niets. Maar zodra het moet, staan jullie er. Ik heb het grootste respect voor jullie." Waarna hij nog allerlei fraaie anekdotes vertelde en daarvoor als dank ook de handen van Hessing, Ottevanger en Bakker op elkaar kreeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden