Gissen naar de reden voor vertrek van Moberg

Zijn komst naar Ahold in 2003, en dan vooral zijn salaris, deed veel stof opwaaien. Maar ook het vertrek van Anders Moberg is goed voor de nodige vraagtekens. Zit daar een luchtje aan?

door Jeroen den Blijker

Het vertrek van Ahold-topman Anders Moberg per 1 juli 2007 bracht gisteren op de aandeelhoudersvergadering menige tong in beweging. Gaat hij echt vrijwillig, zoals Ahold vorige week in een persbericht meldde, of kreeg hij een zetje van de raad van commissarissen?

„Wij zijn verbaasd over het vertrek van Moberg. De weg naar herstel die deze chauffeur heeft uitgestippeld draagt immers zichtbaar bij aan het succes van Ahold”, verwoordde Ben van der Klis van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de opvatting van veel aandeelhouders. „En waarom? Heeft deze chauffeur misschien de reistijdenwet overschreden? Heeft hij niet de juiste papieren? Kent hij de bestemming niet of is de bestemming tussentijds gewijzigd?”

Moberg was de afgelopen vier jaar lang niet altijd populair bij de aandeelhouder – zo oogstte hij anderhalf jaar terug nog chagrijn toen hij de omzet- en winstdoelstelling niet haalde. En Ahold presteert in vergelijking met buitenlandse branchegenoten al jarenlang matig.

Maar één ding is onder Mobergs leiding wel gelukt: het bedrijf heeft de boekhoudfraude van 2003 overleefd, dankzij de grote uitverkoop van buitenlandse dochters en strikte schuldsanering. Aan dat laatste draagt ook de verkoop van de Amerikaanse dochter US Foodservice bij, voor 5,2 miljard euro. De rest van die opbrengst verdwijnt in de zakken van de aandeelhouder: Ahold keert dividend uit en koopt aandelen in.

René Dahan, voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold, deed gisteren veel moeite om een einde te maken aan alle speculaties over Mobergs vertrek. Niks conflict, het is zíjn besluit, in pais en vree genomen. „Mobergs contract loopt mei 2008 af, dan moet je daar bijtijds over praten. Dat is recent gebeurd en dat leidde al snel tot de gezamenlijke conclusie dat het tijd is voor ander leiderschap. De ene chauffeur is beter geschikt voor een bepaald traject dan de andere.” Ahold is immers in vier jaar tijd fors afgeslankt en vereenvoudigd: het bedrijf concentreert zich weer op supermarkten.

Maar de uitleg van Dahan stelde lang niet iedereen tevreden, net zoals zijn weigering om te zeggen hoeveel geld Moberg precies meekrijgt. Naast zijn salaris en bonus (in totaal ruim drie miljoen euro) krijgt de topman ook nog een onkostenvergoeding. Bovendien beschikt hij over aandelen en opties ter waarde van negen miljoen euro, heeft de VEB berekend. „Om hoeveel geld het precies gaat, merkt u volgend jaar wel in het jaarverslag”, aldus Dahan.

Uiteindelijk was het Moberg zelf die gisteren de grootste kou uit de lucht haalde. „Ik heb het gevoel dat ik bij Ahold weg kan. Ik heb gedaan wat ik bij mijn aantreden beloofde en er is binnen het bedrijf een jonge generatie die omhoog moet. Mijn missie hier is volbracht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden