Giro555 verzamelt ruim 8,6 miljoen euro voor Nepal

Bekende en minder bekende Nederlanders hielpen vandaag mee in het belcentrum Beeld anp
Bekende en minder bekende Nederlanders hielpen vandaag mee in het belcentrumBeeld anp

Op Giro555 8,6 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

In het zogenoemde 555-Café in Amsterdam is de hele dag aandacht voor de actie Nederland helpt Nepal van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De actiedag ging vrijdag van start met ruim 3,3 miljoen euro. In heel het land hebben mensen en bedrijven inzamelacties georganiseerd om geld op te halen.

Vermisten
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog geen contact met zo'n 150 Nederlanders in Nepal. Dit kunnen mensen zijn die langdurig in het Aziatische land verblijven en voor wie geen reisverzekering is ingeschakeld.

Ongeveer 75 Nederlanders komen zaterdag terug naar Nederland. Het toestel landt, zo is de verwachting, rond kwart voor negen zaterdagochtend op Rotterdam The Hague Airport.

Een 53-jarige vrouw uit Kerkrade is bij de aardbeving in Nepal om het leven gekomen. De vrouw, die de Duitse nationaliteit heeft, maakte samen met haar gezin een trektocht door het land. Haar 16-jarige dochter raakte gewond en kwam dinsdag terug in Nederland. De vader van het gezin herstelt van zijn verwondingen in een ziekenhuis in Nepal.

Zoektocht
De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL heeft de zoektocht naar overlevenden vrijdag voortgezet in Sindhulpalchok. Het district, op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu, is het zwaarst getroffen. USAR.NL begon vrijdag met een verkenningsvlucht boven het gebied. ,,We hebben veel verwoesting gezien'', zegt Marcel Vugt van USAR.NL.

Giro555
De SHO, die achter Giro555 schuilgaat, bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden