Giro555 haalt 13,6 miljoen op voor noodhulp aan Nepal

De samenwerkende hulporganisaties hebben via Giro555 tot dusver ruim 13,6 miljoen euro ingezameld voor de noodhulp aan slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Dat is 5 miljoen euro meer dan de laatste tussenstand van afgelopen zaterdag. De hulporganisaties hebben dit gisteren bekendgemaakt.

Volgens de samenwerkende organisaties wordt op dit ogenblik alles op alles gezet om te zorgen dat daklozen zo snel mogelijk onderdak en voldoende voeding krijgen. In juni begint de moessontijd en nu al regent het veel. Voorkomen moet worden dat besmettelijke ziektes uitbreken, zeggen de organisatoren van de actie voor Nepal.

Rond de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn 58 noodkampen ingericht, waar naar schatting 37.500 daklozen zijn ondergebracht. In verwoeste dorpen worden tenten verstrekt. Veel ontheemden schuilen nog in scholen of kerken die de aardbeving hebben doorstaan.

Er bestaat verder gevaar voor de uitbraak van cholera omdat rioleringssystemen kapot zijn gegaan, maar die breuken zijn in de grond niet altijd zichtbaar. "Mensen weten daardoor niet dat hun drinkwater mogelijk besmet is met afvoerwater", aldus Pepijn Trapman, noodhulpcoördinator van Icco en Kerk in Actie. De twee organisaties hebben 15.000 mensen kunnen voorzien van noodhulppakketten met dekens en drinkwater.

Unicef zorgt met geld van Giro555 dat ondervoede kinderen worden opgespoord. Oxfam Novib heeft 60.000 mensen toiletvoorzieningen, drinkwater en noodopvang verstrekt. En Save the Children heeft 50.000 mensen al tentzeilen, keukengerei en dekens gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden