Giro555 bracht veel geld op, maar er was wel wat uitleg voor nodig

Er waren ook negatieve geluiden. Toch bracht de actie Giro555 meer dan 30 miljoen euro op voor hongerende Afrikanen.

JOS DE GROOT en REDACTIE BINNENLAND

Een paar minuten scrollen door tweets met de hashtag Giro555 toont veel scepsis onder Nederlanders over de actie van Giro555. Mensen zijn bang dat het opgehaalde geld verdwijnt in de zakken van bestuurders of vragen zich af waarom er niet wordt gedacht aan armoede in Nederland. Ook in andere media verschenen berichten waarin vraagtekens werden gezet bij het nut van Giro555. Toch heeft de actie voor de slachtoffers van hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen meer dan 30 miljoen euro opgebracht.

Namens het kabinet stelde minister van ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen woensdag nog eens 6 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan Somalië en Zuid-Soedan, via het Internationale Rode Kruis. Eerder trok het kabinet al 11 miljoen euro uit voor noodhulp in de getroffen gebieden.

Eerlijkheid, heldere uitleg en een persoonlijke aanpak verklaren volgens Lydia Jumelet, coördinator van deze Giro555-actie, het succes. Een groot webcare-team, dat vooral bestaat uit vrijwilligers, zat de afgelopen weken paraat om vragen te beantwoorden. "We vertellen de feiten in een taal die past bij sociale media," zegt Jumelet. "We hebben er nooit doekjes om gewonden dat deze ramp naast klimaatverandering ook het gevolg is van menselijk handelen. Armoede, conflicten en falende regeringen spelen een grote rol, dat hebben we ook op sociale media uitgedragen."

Ploumen bevestigde woensdag tijdens de tv-actie nog eens wat Jumelet en haar team al weken verkondigen op sociale media: sinds 2013 biedt Nederland geen hulp meer aan de corrupte overheid van Zuid-Soedan, wel aan hulporganisaties. Ook over hoe het geld wordt besteed, is de organisatie open: 90 procent van het geld dat is opgehaald met de Giro555-actie gaat naar acute noodhulp, de overige 10 procent is nodig voor de organisatie en coördinatie vanuit Nederland.

"Kritiek is prima," zegt Jumelet. "Maar de bagger die je soms over je heen krijgt kan wel demotiverend zijn. We zijn geen naïeve idealisten, maar hebben de simpele overtuiging dat we mensen niet laten creperen."

Nederlanders zijn en blijven vrijgevig, ziet Jumelet. "Geleidelijke rampen kenmerken zich doordat ze echt onder de aandacht gebracht moeten worden." Dat was moeilijk: de Kamerverkiezingen eisten veel media-aandacht op. Maar vanaf de start van de actie op 6 maart gaf Nederland gul. "Er kwam gestaag zes à zeven ton per dag binnen. Na 48 uur zaten we al op anderhalf miljoen, dat heeft ons enorm verrast."

Niet alleen in Nederland werd geld opgehaald voor de slachtoffers van de hongersnood. Samen met non-profitorganisaties uit negen andere landen, waaronder België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada, maakt Giro555 deel uit van de zogeheten 'Emergence Appeals Alliance.' De Britse equivalent van Giro555 haalde in twee weken 40 miljoen pond op, 46 miljoen euro. De 30 miljoen euro die Giro555 binnenkreeg toont volgens Jumelet dat mensen nog wel bezig zijn met iets anders dan alleen maar met Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden