Giri wil stap voor stap de beste worden

Nederlandse nummer drie van de wereld schaakt zoals hij is: gedreven, rustig en risicomijdend

Bij sommige schakers weerspiegelt het karakter in hun zetten. Treffend voorbeeld is Anish Giri (21). Gedreven is hij. Rustig ook. Maar risico's mijdt hij liever. Zowel op het schaakbord als in het echte leven. Dat karakter heeft hem al ver gebracht. Giri, geboren in Sint-Petersburg (uit Russisch-Nepalese ouders) en sinds 2008 woonachtig in Nederland, begint als mondiale nummer drie aan het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee, dat vandaag wordt geopend.

Of het mijden van risico's zijn grote manco is als schaker? Giri, zittend in een rondvaartboot te Utrecht ter promotie van het schaaktoernooi, knikt bedachtzaam en zegt. "Mijn enige zwakte is dat ik weinig toernooien win. Ik heb zo veel tweede plekken gehaald. Echt ongelofelijk. Maar om de beste van de wereld te worden, moet je een echte winnaar zijn. Dat gaat stap voor stap."

De beste van de wereld is nog steeds Magnus Carlsen, de komende twee weken titelverdediger in Wijk aan Zee. De Noor noemde Giri eerder al eens een 'lafaard' vanwege zijn zuinige, terughoudende spel. Carlsen zei het met een vette knipoog, maar Giri wist genoeg. "Natuurlijk was het een grap, maar in elke grap zit een kern van waarheid. Ik wist wat hij ermee bedoelde. Het gaf mij alleen maar meer motivatie. Carlsen heeft alles al bewezen in de schaaksport, behalve tegen mij. Hij heeft nog nooit van mij gewonnen." Sterker nog: in hun eerste partij verpulverde Giri Carlsen. Giri, lachend: "Dat was zo'n grote klap voor hem, dat hij er nu nog niet overheen is."

Giri is meteen ook de angstgegner voor Carlsen tijdens het kandidatentoernooi in Moskou, dat van 10 tot en met 30 maart wordt gehouden. Dat is het grootste schaakevenement van het jaar. Giri bevindt zich onder de acht deelnemers die onderling gaan uitmaken wie het mag opnemen tegen wereldkampioen Carlsen. Giri richt er dit jaar zijn pijlen op, al hecht hij ook waarde aan het Tata Steel-schaaktoernooi. "Als ik het toernooi kan winnen, is dat natuurlijk een mooi statement", zegt hij. "Dat betekent in ieder geval dat ik niet weer tweede ben geworden. Maar schaaktechnisch wil ik nog niet alles laten zien, nee." Want er moet tenslotte nog wat munitie overblijven voor Moskou.

Giri belegt komende maand een trainingskamp op Papendal, waar hij tegen een aantal door hem geselecteerde sparringpartners zal oefenen. Namen wil hij niet geven. Dat ligt gevoelig. Maar één van de namen is in ieder geval niet schaakgrootheid Garri Kasparov, met wie Giri eerder al eens oefende in een select groepje. "Dat was een mooie ervaring", glundert Giri. "Die samenwerking heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven, omdat ik was verrast hoe spelers naar mij keken. Voor mij is de tijd die ik dagelijks aan schaken besteed heel normaal, maar blijkbaar is dat veel meer dan mijn collega's. Om te beseffen dat ik één van de hardst werkende schakers ter wereld ben, gaf mij veel zelfvertrouwen."

Dat vertrouwen is nodig om zijn grote doel te verwezenlijken; nummer één van de wereld worden. Die positie is dichtbij, maar ook ver weg, meent schaakkenner Hans Böhm. "Voor mijn gevoel mist hij nog iets", peinst Böhm. "En wat dat dan is? Misschien toch het nemen van risico's. Dat hij in een partij ineens iets verrassends kan doen, waardoor hij iets forceert en de partij naar zich toe trekt."

Giri, die afgelopen jaar trouwde met de Georgische schaakster Sopiko Guramishvili, liet twee jaar geleden - toen hij 19de op de wereldranglijst stond - weten maar twee of drie schakers te kennen die beter waren dan hij. De rest kon hij aan, meende hij. Dat was geen bluf. Eerder realiteitszin. "De twee, drie schakers die ik toen beter vond, vind ik nu niet meer beter dan mijzelf", zegt hij vol overtuiging, zonder namen te willen noemen. "Ik heb me de laatste twee jaar enorm verbeterd. Ik ben professioneler geworden. Ik was natuurlijk altijd al bezig met schaken, maar sinds een jaar werk ik met meer focus en motivatie. Dat helpt. Het gaat nu veel beter." En dan komt dat grote doel vanzelf dichterbij. Giri, strijdvaardig: "Nu wil ik gewoon bewijzen dat ik de beste ben op het 'Tata'. Dat is voor nu een duidelijk doel."

undefined

Tata Steel-toernooi is sterk bezet

De 78ste editie van het Tata Steel-schaaktoernooi kent een sterk deelnemersveld. Negen van de twintig beste schakers ter wereld nemen het de komende twee weken tegen elkaar op in Wijk aan Zee.

Onder hen ook de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Hij is tevens titelverdediger in Wijk aan Zee. Anish Giri en Loek van Wely zijn de enige twee Nederlanders in het hoofdtoernooi.

"Ik vind het best knap dat je zo kort voor het kandidatentoernooi zo'n groep spelers bij elkaar kunt krijgen", meent Giri.

Het prestigieuze kandidatentoernooi begint over twee maanden in Moskou.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden