Giri koopt niets voor herwonnen zelfvertrouwen

Angst voor fiasco domineerde het kandidatentoernooi van de Nederlandse grootmeester

Veertien partijen, veertien remises. Ook schaker Anish Giri eerde op zijn manier de vorige week overleden Johan Cruijff. In het kandidatentoernooi te Moskou, waar alleen winst telde, eindigde hij maandag als vierde na louter puntdelingen.

Toeval? "Ja", zegt Giri zonder twijfel vanuit Moskou. "Deze score is uniek. Ik verzeker: dit zal nooit meer gebeuren." Elke remise had zijn verhaal in Moskou. Ook toen Giri een 'alles-of-niets-poging' ondernam, zoals in de negende ronde (van de veertien) tegen de Amerikaan Fabiano Caruana, mondde de strijd uit in een gelijke stand. "Voor die partij dacht ik nog: dit wordt 'm", lacht Giri. "Ik ging, zonder voorbereiding, vol voor de winst, waarbij de kans groot was dat ik in de problemen zou komen en zou verliezen. Niet dus. Ik ging heel langzaam maar zeker naar een teleurstelling."

De toernooiwinst ging naar de Rus Sergej Karjakin, die het in november mag opnemen tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen. In speelstad New York ligt een miljoen euro prijzengeld klaar.

Loek van Wely, Neerlands tweede schaker, vindt dat Giri de winst in een aantal partijen heeft laten liggen. "Maar dan had hij wat agressiever moeten spelen", meent Van Wely. Daarnaast kwam een oude kwaal bovendrijven: Giri weet niet wat het inhoudt om toernooien te winnen. Van Wely: "Het winnen van partijen is, zeker als je het niet gewend bent, niet makkelijk. Anish moet nog leren om tegenstanders de nek om te draaien."

Ook schaakgrootheid Garri Kasparov liet zich via sociale media uit over de prestatie van Giri. "Hij heeft elke partij gevochten en stond een paar keer gewonnen", liet Kasparov weten via Twitter. "Wellicht ontbrak het hem aan mentale hardheid."

Giri kon zich daarin vinden. "Er zit zeker iets in zijn woorden. Als je in een aantal partijen voordeel krijgt en je geeft dat telkens weg, dan heeft dat ook met mentale weerbaarheid te maken. Daar zal ik in de toekomst aan moeten werken. Al ben ik ervan overtuigd dat je in elke sport - ook in het schaken - een beetje geluk moet hebben."

De belangrijkste les die Giri de afgelopen drie weken heeft geleerd? "Dat ik zelfverzekerder mag zijn", benadrukt hij. "Vóór het toernooi was ik niet in vorm. In Wijk aan Zee ging het helemaal mis." Giri werd teleurstellend vijfde. "Ook tijdens mijn voorbereiding op Papendal, waar ik oefende tegen mindere schakers, kwam ik vaak in de problemen. Ik was echt bang voor een fiasco in Moskou. Achteraf durf ik te zeggen dat ik meer kans had dan ik vooraf had verwacht."

En dat laatste zint Van Wely niet. "Anish had dit toernooi echt kunnen winnen", meent hij. Met verbijstering hoorde Van Wely de woorden aan van Jeroen Bosch, directeur sportief van de Nederlandse schaakbond, die stelde dat Giri het toernooi niet hoefde te winnen, omdat Giri als 21-jarige al voor op schema ligt in zijn ontwikkeling. "Kul natuurlijk", foetert Van Wely. "Dan begrijp je er weinig van. Zo'n kans krijg je niet vaak. Nu ligt het enige winstpunt in de ervaring en het herwonnen zelfvertrouwen."

De strijd om de wereldtitel gaat dus tussen Karjakin en Carlsen. De grootmeesters, beiden van 1990, geven blijk van de frisse wind die in de schaakwereld waait. "Dat een jonge schaker als Karjakin heeft gewonnen, is geweldig", besluit Giri. "Maar ik had het prettiger gevonden als ik dat was geweest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden