Giri is wars van tierelantijnen op het schaakbord

Jonge Nederlander zou zijn tegenstanders meerdere gezichten moeten laten zien

Anish Giri schaakt zoals hij is. En dat laat zich voorlopig voelen op het kandidatentoernooi in Moskou, waar hij na vijf partijen - en evenzoveel remises - een degelijke indruk maakt. Gistermiddag kwam de Nederlander tijdens de vijfde speelronde een gelijke stelling overheen met de Rus Peter Svidler. Die score had geen consequenties voor het klassement, de vijfde speelronde kende louter remises.

Het evenwicht paste wel bij de indruk die Giri tot op heden achterliet in Moskou. De vraag vooraf was: is Giri, de 21-jarige grootmeester met wortels in Sint-Petersburg, in staat om zichzelf opnieuw uit te vinden? Beheerst hij de kunde om als topschaker meerdere gezichten te tonen, waarmee hij zijn tegenstanders in verlegenheid brengt? Alleen dat zou de jongeling kunnen helpen aan de eindzege in Moskou, waarmee hij zich verzekert van een tweekamp tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen, later dit jaar in New York. Het althans voorlopige antwoord op die hamvraag luidt 'nee'. Giri speelt het voor hem kenmerkende 'klassieke' schaken. Oerdegelijk. Maar dat zal uiteindelijk niet voldoende zijn voor de eindoverwinning. "Ik denk dat Anish zo lang mogelijk vast blijft houden aan zijn eigen speelstijl, totdat hij inziet dat het noodzakelijk is om het roer om te gooien", voorspelt grootmeester Loek van Wely. "Maar dat moet je wel kunnen. Het nemen van risico is straks nodig omdat alleen de eerste plaats telt, maar aan de andere kant kun je dan ook zo verliezen. En, om maar een wijsheid van Johan Cruijff te gebruiken: als je verliest, lig je eruit."

In het spel van Giri weerspiegelt zijn karakter als vanouds. Hij gaat vooralsnog voor zekerheid. Ontwijkt het gevaar en is wars van tierelantijnen op het schaakbord. Illustratief was misschien wel zijn partij tegen de Rus Sergey Karjakin, momenteel leider in het klassement. Giri had winstkansen in die partij, maar hij vertrouwde het niet. Nee, in plaats van vol voor de winst te gaan, offerde hij twee stukken op om vervolgens remise te forceren door eeuwig schaak. Schaakliefhebbers smulden van dat hoogstandje, maar tot een gewenst resultaat leidde het niet. Dat had wel gekund, meent Van Wely. "Maar dan had hij echt door moeten bijten. Uiteraard met het risico om tegen een nederlaag aan te lopen."

De opdracht wordt er nu niet eenvoudiger op voor Giri. Karjakin staat voorlopig op eenzame hoogte (3,5 punt), op een half punt gevolgd door Aronian. Giri deelt de derde plaats (2,5 punt) met Caruana, Svidler en Anand. Er is met nog negen speelronden te gaan nog alles mogelijk, maar dat vergt een metamorfose van Giri. En zoals schaakkenner Hans Böhm eerder in deze krant zei: "Om je karakter te wijzigen en iets meer risico in je spel te leggen, terwijl je dat van nature niet gewend bent, is natuurlijk niet zo makkelijk. Meestal is dat een heel proces voor een schaker."

Van Giri wordt nu vroege volwassenheid gevraagd. Alleen dat kan hem helpen aan de eindzege in het kandidatentoernooi. Alleen de winnaar mag het in november opnemen tegen Carlsen. Delicaat is dat Carlsen van alle schakers op het kandidatentoernooi heeft gewonnen, behalve van Giri. Vandaag liggen er duidelijke winstkansen voor Giri. Hij ontmoet vanmiddag de Rus Veselin Topalov, die tot op heden een weinig gemotiveerde indruk maakt en erbij loopt als een toerist in eigen land.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden