Giri-Carlsen, een remise met een verhaal

Nederlandse plaaggeest van Noorse wereldkampioen kijkt al vooruit naar het kandidatentoernooi in Moskou

Magnus Carlsen heeft al veel bewezen in de schaaksport. De Noor werd op zijn dertiende grootmeester, is regerend wereldkampioen en wordt door velen beschouwd als een van beste schakers ooit. Vroeg of laat legde Carlsen (25) iedereen zijn wil op. Behalve Anish Giri. De Nederlander (21) verloor nog nooit van Carlsen.

Ook gistermiddag, in hun dertiende onderlinge ontmoeting, hield Giri, nummer drie op de wereldranglijst, stand. In het Spoorwegmuseum te Utrecht, decor voor de tiende speelronde van het Tata Steel-schaaktoernooi (met standplaats Wijk aan Zee), kon voor de twaalfde keer een remise worden genoteerd. Maar de morele winnaar? Dat was Giri. Zonder twijfel. "Carlsen kwam voor een remise", zei Giri na zijn partij van ruim twee uur. "Hij speelde veel te simpel. Risicoloos. Voor hem is remise een goed resultaat." Carlsen, titelverdediger in Wijk aan Zee, bleef door zijn puntdeling alleen aan kop. De Noor staat een half punt voor op de Amerikaan Fabiano Caruana. Giri volgt op een gedeelde derde plaats.

Carlsen leek de remise van gisteren gelaten te ondergaan. Hij vertelde na afloop, ten overstaan van honderden schaakliefhebbers, erg teleurgesteld te zijn, alsof hij er alles aan gedaan had om te triomferen. Maar dat was niet te merken op het schaakbord. Het was gecalculeerd. Voorzichtig. En vooral gericht op niet verliezen. Giri, die zichtbaar glom bij de suggestie dat hij de wereldkampioen angst inboezemt, dacht er het zijne van. "Het enige wat ik mezelf kan verwijten is dat ik zijn te simpele spel niet heb afgestraft", bleef Giri kritisch. "Ik maakte helaas een klein foutje in de opening."

De Noor gaf na afloop commentaar op zijn weinig spectaculaire partij. Hij sprak op monotone toon, mompelde wat en richtte al snel zijn ogen op het scherm achter hem, waar de overige partijen nog bezig waren. "Kom", zei Carlsen een tikje verveeld tegen de interviewer. "De andere partijen zijn vast interessanter dan de mijne", lachte hij zijn teleurstelling weg. Giri ontpopt zich tot de plaaggeest van Carlsen en dat zint hem niet. Want Carlsen weet: als hij de geschiedenisboeken in wil gaan als beste schaker ooit, zal hij van iedereen moeten winnen. Ook van Giri.

Carlsen-Giri, het heeft de potentie van een titanenduel als tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, van Muhammed Ali tegen Joe Frazier of Roger Federer tegen Rafael Nadal. Het zijn beiden grootmachten, die normaal gesproken het beste in zichzelf naar boven halen. Behalve gisteren.

De gematigde stellingnames van hun dertiende ontmoeting hebben echter een verhaal. Mogelijk gooiden beide schakers niet al hun kaarten op tafel - om de tegenstander niet nog wijzer te maken. In maart wordt namelijk het kandidatentoernooi gespeeld in Moskou, waar acht schakers, onder wie Giri, gaan bepalen wie het later dit jaar in een tweekamp mag opnemen tegen regerend wereldkampioen Carlsen. En lijdt geen twijfel wie hij het meest vreest.

De rivaliteit gaat ook buiten het schaakbord verder. Carlsen noemde Giri eerder al eens 'lafaard', vanwege diens zuinige spel, en lijkt zijn frustratie niet langer voor zich te kunnen houden. Giri repte over 'irritant gedrag' bij Carlsen: "Ik zie het aan zijn lichaamstaal en zijn maniertjes." Giri popelt om dat af te straffen. Schaakgrootmeester Jan Timman had dat graag gistermiddag al gezien. Hij stelde hardop de vraag die het schaakminnende publiek bezighield. "Wat gaat Giri doen? Scherp spelen en vol voor de winst gaan of zijn goede score tegen Carlsen behouden?" Het werd het laatste, maar de definitieve afrekening volgt later dit jaar. Althans, dat is het droomscenario van plaaggeest Giri.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden