Ginnegappen om piemels met Dokter Corrie niet altijd leuk

Dokter Corrie op SchoolTV Beeld SchoolTV
Dokter Corrie op SchoolTVBeeld SchoolTV

Elke vrijdag praat 'Dokter Corrie' kijkertjes uit groep zeven en acht bij over dingen die "leuk, spannend en moeilijk zijn om over te praten". Sinds dit schooljaar geeft ze seksuele voorlichting op het SchoolTV-weekjournaal, waarbij het gaat over de eerste verkering tot de eerste erectie. "Stijve piemels", verduidelijkt Dokter Corrie.

Alleen stuit haar luchtige stijl bij sommige ouders op weerstand. Caroline Tax, zelf moeder, voert het woord namens zo'n zeventig ouders die vraagtekens bij Dokter Corrie plaatsen.

"Het gaat over tien-, elf-jarige kinderen. Niet iedereen is er dan klaar voor", aldus Caroline Tax. Ook vindt ze het ludieke karakter schokkend: "Je wilt je kind leren op een respectvolle manier met seks om te gaan. Dat sommigen er lacherig over doen, prima, maar dat is niet wat wij onze kinderen willen meegeven. Het lichaam is een serieus iets."

Corrie benadert seks te consumerend, zegt Tax. "Seks is iets wat je doet met iemand van wie je houdt. Neem de aflevering waarin Corrie de kijkers toeschreeuwt dat alles normaal moet zijn. Wij leren onze kinderen om alles respectvol te benaderen, maar niet alles hoeft ook meteen normaal te zijn."

Om het bespreekbaar te maken wordt leraren verteld benamingen voor geslachtsdelen op het bord te schrijven. "Om kinderen dat door de klas te laten roepen. Het beeld van tienjarigen die PIEMEL PIEMEL PIEMEL scanderen is toch absurd?"

Consumerende karakter
Omroep NTR maakt de items samen met RutgersWPF, het kenniscentrum voor seksualiteit. "Net als het ministerie van OCW vinden wij dat seksualiteit onder kinderen bespreekbaar moet zijn. Maar omdat niet alle ouders die verantwoordelijkheid nemen, is seksuele voorlichting op de basisschool verplicht", zegt Dionne Puyman van RutgersWPF.

Bij RutgersWPF herkennen ze zich niet in het beeld dat Tax van Dokter Corrie schetst. "Het consumerende karakter en dat alles maar normaal moet zijn, is juist níet wat wij denken uit te dragen. Sommige ouders kijken er toch een beetje vanuit hun eigen opvattingen naar."

Maar dat ludieke karakter dan? "Veel leerkrachten vinden het niet eenvoudig om dit onderwerp te bespreken. Het luchtige karakter biedt leraren een handvat. En kinderen van die leeftijd begrijpen de satire heus wel."

Maar heel eerlijk: over het satirische gehalte zijn de makers zelf ook nog 'zoekende', zegt Puyman. "En we waarderen het dan ook zeker dat ouders meedenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden