Gilbert spot met wetten van de logica

Belgische krachtpatser neemt onbevreesd andere kanshebbers mee naar slotklim op Cauberg

Oscar Freire was geschrokken van wat hij onderweg naar Valkenburg zag. Op kop in de Amstel Gold Race sleurde een kopman op jacht naar de eenzame vluchter. De onverschrokken renner trad de ongeschreven wielerwet met voeten door als topfavoriet al het vuile werk op te knappen.

Dat hij tien andere kanshebbers naar de streep bovenop de Cauberg leidde en daarmee zijn eigen kansen reduceerde? Soit, meende de Belg Philippe Gilbert. Hij tartte gisteren met glans alle logica en beroepscodes in de koers.

"Moeder natuur heeft mij de gave gegeven om lang in topvorm te blijven", zei de 28-jarige Gilbert over zijn ongehoorde demonstratie om Andy Schleck terug te halen en zijn bravoure vroeg op de laatste klim in Valkenburg de aanval te kiezen. Zijn dappere actie loonde. En hoe. Voor het tweede opeenvolgende jaar won de Waal de enige Nederlandse klassieker.

"Oei, oei, oei, dacht ik even. Waar ben je aan begonnen." Gilberts ploegleider Marc Sergeant bekende na afloop van de 46ste Gold Race met open mond de inspanningen van zijn renner te hebben gadegeslagen. Sergeant en Gilbert werken inmiddels bijna drie jaar samen bij het Belgische Omega Pharma Lotto. Maar wat de Belg gisteren etaleerde in Zuid-Limburg verbaasde zelfs Sergeant: "Hij verrast hier vriend en vijand." Sergeant bekende dat er momenten in de auto waren dat hij de ongebreidelde dadendrang van zijn kopman via het oortje wilde intomen. Hij was blij als ploegleider niet aan zijn ingeving te hebben toegegeven: "Philippe voelt hoe zijn benen zijn, niet ik."

In het kamp van de verslagenen werden de wonden gelikt na de Nederlandse World Tour-wedstrijd. "De renners waren muisstil", verwoorde Erik Dekker de stemming bij Rabo. De bankploeg had lang uitzicht op winst met drie renners in de finale. Ze beten allen hard in het Limburgse stof voor de ontketende Belg uit Aywaille. Dekker: "Nog nooit gezien dit. Hij haalt drie keer adem en is boven." Dekker kon niet anders dan content zijn met de knikkers die Gilbert liet liggen. Freire werd zesde, Gesink negende en de Duitser Martens tiende. "Van zo'n man is het eervol verliezen. Ik kan daarom niet anders dan tevreden zijn over onze ploeg."

"Tegen zo iemand bestaat geen enkel tactisch verweer", blikte Michel Cornelisse van Vacansoleil-DCM terug op een zonovergoten koers die lange tijd maar niet wilde openbloeien.

De Amstel zat tot en met de Eyserbosweg op slot. Niemand die Gilbert met nog 18 kilometer te gaan in een zetel naar Valkenburg wilde leiden. Opgesloten in een steekspel tussen verschillende ploegen rook ploegleider Cornelisse zijn kansen. "Met Björn Leukemans en Johnny Hoogerland in het wiel van Gilbert zag het er voor ons niet slecht uit. Maar op zo'n ontketende coureur in die vorm stond geen maat", overpeinsde Cornelisse de schade.

Johnny Hoogerland was "blij dat hij er bij zat" in de uitpuilende straten en terrassen in Valkenburg. De Zeeuw had zich met hangen en wurgen in het spoor van een razende Gilbert kunnen nestelen. Daarmee was ook alles gezegd, verhaalde de Vacansoleil-coureur uitgewoond hangend tegen de ploegbus. "Als je het toch hebt over een wereldcoureur dan is er momenteel geen betere", sprak Hoogerland zijn verbazing uit over de Waalse Jerommeke. Hoogerland kwam achter Andy Schleck als twaalfde over de streep.

Tegen Gilbert is geen kruid en strijdplan gewassen, erkende ook Dekker. "Shit, dacht ik toen hij zichzelf op kop zette. Hij leidt ons zo naar de streep. Als hij nu geen jasje uitdoet... Maar dat viel vies tegen." Freire voelde in het wiel van de Belg alleen maar een bang vermoeden: "Hoe kan hij woensdag de Waalse Pijl en volgend weekeinde Luik-Bastenaken-Luik nog verliezen?" De verbouwereerde Spanjaard rilde er na de koers nog van.

Toertochten in Limburg stuiten steeds vaker op verzet bevolking
Het verzet in Limburg tegen het explosief gegroeide wielertoerisme neemt guerrilla-achtige vormen aan. Geagiteerde buurtbewoners strooiden afgelopen week met punaises op de heuvelwegen. De politie was not amused. In het slechtste geval had deze actie levens kunnen kosten, waarschuwde het korps in Limburg.

Zuid-Limburg kreunt onder de duizenden wielerliefhebbers die elk weekend afzakken naar de meest buitenlandse provincie van Nederland. Het met gevaar voor eigen leven de straat oversteken of rommel in de voortuin gooien, voedt de weerstand tegen wat ook wel het wielerterrorisme wordt genoemd. De aversie over breed uitwaaierende pelotons op de toch al smalle boerenwegen groeit. Wie 's zondags in Limburg zijn gras wil maaien mag eerst de plastic wikkels uit zijn voortuin vissen, foeteren bewoners.

"Wij hadden met gemak 50.000 toerrijders kunnen herbergen", schetst Bennie Ceulen de populariteit van de Amstel Gold Race. De toerversie die daags voor de klassieker wordt verreden, wordt door de organisatie zelf al jaren aan banden gelegd, zegt perschef Ceulen.

Ceulen kent de toegenomen animositeit onder de bevolking. De oud-renner en journalist woont een paar kilometer voorbij de finish op de Cauberg. "Draagvlak onder de Limburgers is belangrijk", weet Ceulen. Zo niet dan houdt de overheid het voor gezien.

Een paar kilometer verder naar het zuiden is het al zover. In de Voerstreek weigert Huub Broers, de eerste Nederlandstalige burgemeester, nog langer toertochten op zijn openbare wegen. "Ze lappen de regels aan hun laars. Dat moet gedaan zijn", herhaalde Broers dit weekeinde nog maar eens. Een toertocht drukt zwaar op de gemeentelijke begroting. Broers kan dat samen met de overlast niet langer verantwoorden tegenover zijn kiezers, liet hij blijken. "Ik moet vijf agenten vrijmaken voor zo'n evenement. En anders dan bij jullie word ik gekozen door de bevolking."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden