Update

Gilad Shalit weer bij zijn familie

Gilad Shalit wordt omhelst door zijn vader. Beeld reuters
Gilad Shalit wordt omhelst door zijn vader.Beeld reuters

Na vijf jaar en vier maanden gevangenschap is de Israëlische militair Gilad Shalit weer terug bij zijn familie.

Shalit is naar de luchmachtbasis Tel Nof gebracht, en werd daar begroet door de Israëlische premider Benjamin Netanyahu. De militair salueerde voor de premier, waarop deze Shalit omhelsde. Daarna werd hij naar zijn ouders gebracht.

In een kort interview met een Egyptische zender vanmorgen, vertelde de Israëlische sergeant dat hij 'erg opgewonden' is. Hij zei dat hij ongeveer een week geleden hoorde dat hij zou worden vrijgelaten. De militair was bang 'nog vele jaren' gevangen te worden gehouden, en vreesde nog steeds 'dat er iets mis zou gaan'.

Salit vertelde dat hij goed is behandeld door Hamas, maar dat hij zijn familie en vrienden enorm miste. Ook hoopt hij op een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen.

'Beste deal'
Netanyahu zei tijdens een rede op de basis dat dit de 'beste deal' was die Israël kon krijgen. Er moest nu worden gehandeld, want het was volgens hem maar de vraag of zo'n gelegenheid zich weer voor zou doen.

Volgens de premier heeft hij steeds vastgehouden aan twee eisen. Ten eerste dat de Hamas-top in de gevangenis blijft en ten tweede dat een groot deel van de vrijgelaten Palestijnen in ballingschap zouden gaan. Hamas wilde lang niet aan deze voorwaarden voldoen, maar stemde er onlangs mee in, aldus Netanyahu.

Overmeesterd
Palestijnse extremisten overmeesterden Shalit in juni 2006 bij de grens met de Gazastrook. Hij was een verlegen korporaal, die door zijn gevangenschap uitgroeide tot een beroemdheid.

Voor Israël is de nu 25-jarige Shalit een belangrijk symbool. Hij is de eerste militair in 26 jaar tijd die levend uit Palestijnse gevangenschap kwam. Israël streeft er steeds naar om haar militairen terug naar huis te halen, tegen elke prijs.

Shalit werd vanochtend door Hamas in de Gazastrook vrijgelaten en overgebracht naar Egypte. Daar werd hij overgedragen aan Israëlische militaire vertegenwoordigers. Volgens de Israëlische zender Kanaal 2 is de soldaat er goed aan toe.

Palestijnse gevangenen
Direct na de vrijlating van Shalit, werden ook 477 Palestijnen overgedragen aan Egyptische functionarissen en medewerkers van het Rode Kruis.

In totaal worden er meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrijgelaten, en vandaag komen de eerste 447 van hen vrij. De Israëlische krant Haaretz berichtte dat bussen met Palestijnen op weg zijn naar de Westelijke Jordaanoever en naar Egypte. De meeste Palestijnen die naar Egypte worden vervoerd, reizen daarna door naar Gaza. Een veertigtal zal worden uitgewezen naar Turkije, Syrië, Qatar en Jordanië.

Voor de Palestijnen was het een feestelijke dag. Velen verzamelden zich om de gevangenen te onthalen. 'Dit is de grootste vreugde voor het Palestijnse volk', zei Azzia al-Qawasmeh, die bij de grens wachtte op haar zoon Amer die 24 jaar in Israëlische cel had gezeten.

Zie hieronder de eerste beelden van Shalit op vrije voeten.


null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden