Gijzelaars blijven niet gespaard

Commando¿s in het Chabad-huis. Een bewoner zoekt dekking. (FOTO AP)Beeld AP

Een hotel en een joods centrum in Mumbai zijn gisteren ingenomen. Daarbij kwamen terroristen en gijzelaars om. In één hotel werd gisteren nog gevochten. Het dodental overschreed de 150.

„De terroristen zetten zo’n 25 mensen naast elkaar, en toen schoten ze ze neer. Eén voor één. Een van mijn kennissen heeft het overleefd omdat hij onder de lichamen van zijn vrienden terechtkwam en voor dood werd achtergelaten. Hij was de enige van de groep. Hij ligt nu in het ziekenhuis en huilt veel.”

Rashmi Jhaveri, een diamantair uit Mumbai, klinkt bedrukt over de telefoon. Hij heeft net gehoord dat twee kennissen – goede vrienden van zijn zwager – dood zijn. Samen met de enige overlevende zaten zij woensdagavond te eten in het restaurant van het Oberoi Trident Hotel, een van de twee luxehotels in Mumbai die groepjes aanslagplegers tot gisteren in hun greep hielden.

Het Oberoi werd in de ochtend eindelijk ontzet, nadat de laatste twee aanvallers gedood waren. Naast de 24 lichamen kwamen er uit het hotel ook nog 93 gasten tevoorschijn. De meesten van hen hadden zich twee lange dagen in hun hotelkamer gebarricadeerd; sommigen kwamen naar buiten met hun rolkoffer achter zich aan.

Ook een van de twee andere locaties waar zich nog gijzelaars bevonden, het orthodox-joodse Chabadhuis, werd ’bevrijd’. In de vroege ochtend landden commando-eenheden op het dak, gedropt door een helikopter. In een urenlang gevecht, dat gepaard ging met grote explosies, veroverden zij verdieping voor verdieping het gebouw.

Toen ze na twaalf uur vechten naar buiten kwamen, kregen zij applaus van omstanders en maakten sommigen van hen zegevierende gebaren. Binnen lagen echter de lichamen van zeker vijf omgekomen Israëlische gijzelaars. Het dodental liep daardoor gisteren op tot boven de 150, onder wie tot nu toe 22 buitenlanders zijn geteld. Er zijn zeker 370 mensen gewond geraakt.

Tot nu toe zijn er zeker negen terroristen gedood, en is er één opgepakt, zei een Indiase functionaris gisteravond. Vijftien Indiase veiligheidsmensen zijn omgekomen.

Rashmi Jhaveri maakte de arrestatie van de ene terrorist zelf mee, in de nacht van woensdag op donderdag, omdat die plaatsvond voor zijn woning. Jhaveri woont in een van de luxe appartementen aan Marine Drive, een kilometerslange boulevard die uitkijkt op de Arabische Zee. Aan de andere kant van de baai staat het Oberoi.

„Blijkbaar wist de politie dat de terroristen deze kant op zouden vluchten, want ze stonden om een uur of 1 ’s nachts het voorbijkomend verkeer te controleren. Toen de auto met twee terroristen eraan kwam, probeerden de agenten, wel een stuk of twintig, de auto tot stoppen te dwingen. Toen hij doorreed, schoten ze de banden lek. De mannen in de auto wilden vervolgens niet uitstappen, en één begon onder de deur door te schieten, op de agenten. Toen openden die ook het vuur.” Eén agent en één van de terroristen kwamen om.

De allerlaatste loslopende aanvallers zouden gisteravond nog verschanst zitten in het gracieuze Taj Mahal Hotel, hoewel over het precieze aantal onduidelijkheid bestond. Eén functionaris meldde dat er nog zes aanvallers in het hotel zouden zijn, en tien à vijftien gijzelaars.

Andere berichten spraken van één overgebleven terrorist, die mogelijk twee gijzelaars – een man en een vrouw– bij zich zou hebben. Hij zou zich verstopt hebben in een verduisterde balzaal in het hotel. Bij het vallen van de avond openden de Indiase militairen daarom nogmaals een offensief, waarbij ze granaten naar het hotel gooiden.

Verder is het al twee dagen onheilspellend stil in de stad, zegt Rashmi Jhaveri. „Er rijdt vrijwel niemand op de weg. Vooral forensen die hier in het centrum werken zijn thuisgebleven, de meeste mensen vinden dat toch veiliger.”

Zelf is hij wel even naar kantoor gegaan– 1,5 kilometer verderop aan Marine Drive. En tijdens het telefoongesprek is hij op bezoek bij vrienden. „Voor de rest zit ik de hele dag tv te kijken.”

Over de sfeer in Mumbai kan hij kort zijn. „Iedereen is heel verdrietig. De stad is heel verdrietig.”

Commando-eenheden landen op het dak van het Chabad-huis. (FOTO AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden