Gijzel pensioenfonds niet met groen stokpaardje

De politiek moet zich niet bemoeien met beleggingen van pensioenfondsen in olie, gas en kolen, vindt VVD'er Helma Lodders. Laat de fondsen gewoon het beste rendement behalen.

Meerderheid wil stop op fossiel beleggen', kopte Trouw op 1 juni. Als het aan veel werkenden, pensioendeelnemers en gepensioneerden ligt, moeten pensioenfondsen meer op het klimaat letten en minder op rendement. Dat is althans de uitkomst van een opinieonderzoek in opdracht van deze krant.

Een opmerkelijke oproep, zeker in een tijd waarin de pensioenen fors onder druk staan. Nog opmerkelijker is de oproep van de PvdA aan de staatssecretarissen Mansveld (milieu) en Klijnsma (sociale zaken) om te gaan overleggen met de pensioenfondsen. Dit om ervoor te zorgen dat de fondsen stoppen met de beleggingen in steenkool, gas en olie. De overheid zou de pensioenfondsen daartoe zonodig moeten dwingen.

Uit het Trouw-onderzoek zou blijken dat zes op de tien Nederlanders willen dat hun pensioenfonds stopt met beleggen in fossiele brandstoffen. Zelfs als dat zou leiden tot hogere pensioenpremies of lagere pensioenen. Maar wie het onderzoek nader bestudeert, ziet dat dit toch iets genuanceerder ligt. Slechts 17 procent van de werkenden geeft aan dat zij zeker bereid is om een iets hogere pensioenpremie te betalen, om zo een lagere opbrengst uit duurzame investeringen te compenseren. Bijna 50 procent is misschien bereid om dit te doen. Maar misschien dus ook niet. En 22 procent van de werkenden is helemaal niet bereid om een iets hogere pensioenpremie te betalen.

Portemonnee

De keuze om alleen in duurzame projecten te investeren, zoals windenergie of waterkrachtcentrales, is aan het pensioenfonds. Daar wil ik niets aan af doen. Maar als de keuze voor beleggen in groene projecten tot een hogere pensioenpremie of een lager pensioen leidt, dan is die keuze niet vrijblijvend. Dit betekent dat duurzaamheid boven rendement gaat en dat de consequentie daarvan, door de mensen thuis - de werknemers en gepensioneerden - direct wordt gevoeld in de portemonnee.

Ik kan me voorstellen dat mensen juist in deze tijd, met een bijzonder lage rentestand waardoor de pensioenen nauwelijks geïndexeerd worden, juist willen kiezen voor een hoger pensioen. Aan deze groep wordt wel heel gemakkelijk voorbijgegaan. Want als een pensioenfonds kiest voor groen boven rendement heeft deze deelnemer of gepensioneerde het nakijken. Deze groep mensen kan namelijk niet kiezen voor een ander pensioenfonds. We hebben het in Nederland immers zo geregeld dat de werkgever kiest voor een pensioenfonds en niet de werknemer of gepensioneerde.

Stokpaardjes

Laat helder zijn: ik vind dat mensen die bewust kiezen voor duurzame beleggingen dat recht hebben. Alleen mogen mensen die daar niet voor kiezen, er niet de dupe van zijn. Keuzevrijheid voor werknemers en gepensioneerden zal daartoe helpen. Dan kunnen ze met de voeten stemmen.

De politiek moet zich al helemaal niet met het beleggingsbeleid van pensioenfondsen bemoeien. Het geld dat de pensioenfondsen beheren, is uitgesteld loon van u en mij. Laat experts dit beheren en zo goed mogelijk beleggen. Ook als dat betekent dat zij moeten inzetten op de fossiele sector. Het is niet aan de PvdA om over de rug van werknemers en gepensioneerden hun politieke stokpaardjes te berijden.

Ik roep pensioenfondsen daarom op om zich niet te laten gijzelen door een maatschappelijke opinie van het moment. Dat kan alleen als werknemers of gepensioneerden hun eigen pensioenfonds kunnen kiezen. Zolang dat niet het geval is, mag groen niet ten koste gaan van het pensioen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden