Gigantische blootfoto van een ’gewoon’ ouder lijf

Een reusachtige naaktfoto van jezelf laten projecteren op een gebouw in Amsterdam. Het merk Dove riep gewone 45+ vrouwen die dat aandurfden op om zich te melden. 180 vrouwen reageerden op deze oproep in het kader van een campagne om verzorgingsproducten voor een oudere huid aan te prijzen. Uiteindelijk werden zes vrouwen geselecteerd op basis van uitstraling en motivatie. Gerda Scholts (49) is een van hen. Volgende week donderdag gaat ze op de foto. Waarom wilde zij dat?

„Ik vond het stoer”, zegt Scholts. „Ik heb heel lang een haat-liefdeverhouding met mijn lichaam gehad. Dit voelde als bekroning van de overwinning in mijn strijd tegen overgewicht. Ik heb een schildklierziekte, waardoor mijn gewicht schommelde. Ik ben twee keer 30 kilo afgevallen. Ik ben nu trots op mijn lichaam. Ik wil mezelf laten zien.”

De eigenlijke fotoshoot vindt Scholts ’heel spannend’. „Naakt poseren doe je niet dagelijks.” Ze ziet er wel tegenop om de fotokeuze uit handen te geven. Naar aanleiding van haar uitverkiezing stond al eens een foto die ze lelijk vond in een regionale krant. Hij was genomen op de castingdag. „Ik dacht dat dat interne foto’s waren. Ik had ze zelf nooit gezien. Ik ben niet opgemaakt. Mijn haar is niet gedaan. Ik ben zo uit de auto gerold en op de foto gegaan.” Ze hoopt dat ze ’iets van zeggenschap krijgt’ bij de keuze van de naaktfoto’s die de Belgische fotografe Lieve Blanquaert zal maken.

Dat ze als reclamemiddel zal fungeren, bedacht Scholts pas achteraf, maar dat vindt ze niet erg. „Ik sta achter de campagne van Dove. Hun reclame vind ik aansprekend omdat ze gewone vrouwen gebruiken – dus geen modellen – en omdat ze niet photoshoppen.”

Scholts blote beeltenis wordt geprojecteerd op een bekend gebouw aan de zuidas langs de A10, is haar verteld. De foto’s komen ook in verschillende bushokjes te hangen en op de voorkant van het tijdschrift Esta te staan.

Bij het idee dat een foto van haar in oktober op een gebouw geprojecteerd wordt, kan Scholts zich niks voorstellen. „Het is surreëel. Ik kan alleen maar hopen en bidden dat het een mooie foto is, waar ik me niet voor hoef te schamen. Het is raar, maar eigenlijk pas toen ik gekozen was en meerdere mensen me wilden spreken, besefte ik: nu gaat het bij mij weg, nu is het niet meer van mij, het is voor iedereen. Heel naïef, maar dat had ik me niet zo gerealiseerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden