Gifwolk is opgelost, alle geëvacueerden mogen naar huis

De salpeterzuurwolk in Zevekote. Beeld BELGA

De inwoners van twee Vlaamse dorpen, die na het lekken van een tank met salpeterzuur werden geëvacueerd, mogen allemaal terug naar huis. In de ochtend hadden inwoners van het dorp Sint-Pieters-Kapelle al toestemming gekregen om huiswaarts te keren.

Inwoners van het eveneens ontruimde Zevekote moesten nog even wachten tot de tank met salpeterzuur helemaal was leeggepompt en de vereiste metingen waren uitgevoerd. Kort na de middag maakten de autoriteiten bekend dat ook de bewoners van Zevekote terug naar huis mochten.

Het lek ontstond gisteren rond 17.30 uur. Aanvankelijk moesten alleen de meer dan vijfhonderd bewoners van Zevekote hun huizen uit. Later op de avond volgde de evacuatie van nog eens ongeveer vijfhonderd mensen uit Sint-Pieters-Kapelle omdat de wind was gedraaid. Op foto's op internet zijn okergele wolken te zien die boven de bebouwing hingen. Het provinciaal rampenplan werd in werking gesteld. 

De lekkage is waarschijnlijk ontstaan toen het salpeterzuur bij een mestbedrijf in het dorp werd gelost. Salpeterzuur kan brandwonden veroorzaken bij contact met de huid. Volgens de burgemeester van Gistel is een scheur ontstaan in een tank met bijna 25.000 liter salpeterzuur. De brandweer kon in eerste instantie vanwege het gevaar weinig uitrichten. 

De lekkage van salpeterzuur was rond middernacht voorbij. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vrijdagavond weten dat het in Nederland geen gevolgen van de lekkage verwacht. 

Een agent kreeg door het vrijgekomen zuur, dat brandwonden kan veroorzaken bij huidcontact, last van lichte irritatie van de luchtwegen. Hij mocht na controle weer naar huis.

Dieren en groenten en fruit in het gebied dat door het lek is getroffen, mogen voorlopig niet worden gegeten. Eerst moet de voedsel- en warenautoriteit FAVV onderzoek doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden