Giftige stof in voetbalshirts Nike

Voetbalshirts van het Amerikaanse merk Nike kunnen een minieme hoeveelheid giftige stof bevatten. Dat hebben woordvoerders van Nike Europa bevestigd. De fabrikant benadrukt dat het om een te verwaarlozen dosis gaat, die absoluut niet schadelijk is voor de gezondheid. Onafhankelijke experts bevestigen dat. In Nederland spelen PSV en de nationale teams van de KNVB in een Nike-tenue.

Een Duits tv-programma stuitte bij een onderzoek naar schadelijke stoffen op 'verdachte' voetbalshirts van Borussia Dortmund. Die Nike-shirts bleken de chemische stof tributyltin te bevatten. De substantie, ook wel bekend als TBT, wordt gebruikt op de bodem van zeeschepen en ook om bacterieën te doden en om de stank van overmatig zweten tegen te gaan.

In een reactie op de resultaten van de inspectie in Duitsland heeft Nike een eigen onderzoek op touw gezet. ,,Daaruit kwamen dezelfde kleine hoeveelheden aan het licht als bij het televisie-programma in Duitsland'', stelde Yvonne Iwaniuk, woordvoerder van Nike in Groot-Brittannië.

,,De stof behoort niet tot het productieproces van het onze kledinglijn. We zoeken nog naar het antwoord op de vraag hoe de substantie dan toch in onze shirts kan worden aangetroffen.''

PSV-woordvoerder Pedro Salazar, momenteel met de club op trainingskamp in Gran Canaria, werd zaterdag door een functionaris van Nike Nederland van de zaak op de hoogte gebracht. ,,De shirts van PSV en Oranje zijn ook onderzocht. De resultaten kwamen overeen met de andere bevindingen. Er is geen enkele reden tot ongerustheid. We zijn heel tevreden over de snelle en professionele manier waarop Nike heeft gereageerd.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden