Giftig, maar meestal onschadelijk

Je zult het maar in je meterkast aantreffen. Beeld anp
Je zult het maar in je meterkast aantreffen.Beeld anp

Een Australische man trof deze week een reusachtige wolfspin aan in zijn meterkast. Een beet van de wolfspin is niet dodelijk, maar Australië is wel het land dat de meeste dodelijke dieren herbergt. Hoe vaak gaat het mis?

In veruit de meeste gevallen loopt het met een sisser af. Slechts een handjevol mensen per jaar vindt in Australië de dood na een incident met een dier. De kans om te verdrinken of te sterven als gevolg van een ongeval met de auto is stukken groter.

De helft van alle slangen in Australië is giftig. Maar de cijfers laten zien dat gemiddeld minder dan twee mensen per jaar eraan sterven, ondanks dat er 3000 mensen gebeten worden door het reptiel. Dankzij verbeterde voorlichting en tegengiffen is het aantal sterfgevallen drastisch omlaag gebracht de afgelopen eeuw.

Ter land
Toch overleed afgelopen zaterdag een 75-jarige vrouw vermoedelijk aan de gevolgen van een beet van de bruine slang (Pseudonaja textilis), afkomstig uit de familie van de koraalslangachtigen. De op één na giftigste landslang ter wereld valt door zijn bruine kleur niet erg op, maar is wel goed voor de helft van de slangenbeetdoden in Australië.

De dodelijkste slang ter wereld, de 'inlandtaipan' is gelukkig nogal schuw, en komt dus relatief weinig oog in oog te staan met een mens. Een druppel gif van de inlandtaipan is genoeg om honderd mensen te doden, maar een intensieve behandeling in het ziekenhuis kan redding brengen.

De tijgerslang kun je overal in Australië tegenkomen, ook in de buurt van huizen. Hij dankt zijn naam aan strepen op zijn rug. Omdat ze zich geregeld in stedelijke gebieden ophouden, leidt dat geregeld tot incidenten. Vrijwel altijd met goede afloop.

Een bruine slang (Pseudonaja textilis) Beeld anp
Een bruine slang (Pseudonaja textilis)Beeld anp

Ter zee
Dat kan niet gezegd worden bij een beet van de dooskwal. De kwal kan drie meter lange tentakels hebben. Door de beet raken de meeste mensen al in shock en verdrinken. Degenen die het lukt uit het water te komen, sterven meestal daarna aan het gif. Gemiddeld sterft er minder dan een mens per jaar aan een beet.

Voor het gif van de kogelvis is zelfs nog helemaal geen antigif. De kogelvis maakt zijn slachtoffers niet in zee, maar in het restaurant. De vis staat in Japan en Korea op het menu als lekkernij. Maar dan moet hij wel goed schoon gemaakt zijn.

Ook de witte haai mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Toch is de kans dat je gebeten wordt ook niet groot. Aan de populaire kusten zijn haaiennetten geplaatst. Wereldwijd sterven er jaarlijks tussen de dertig en honderd mensen ten gevolge van een haaienbeet. In Australië gemiddeld twee per jaar.

Ook de witte haai is een vaak geziene gast in Australische wateren. Beeld anp
Ook de witte haai is een vaak geziene gast in Australische wateren.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden