Update

'Gifmoord in top Syrisch regime'

Portret van president Assad in een ziekenhuis in Damascus. Beeld reuters
Portret van president Assad in een ziekenhuis in Damascus.Beeld reuters

Een zwager van de Syrische president Bashar al Assad, Assef Shawkat, zou in een aanslag op de top van het Syrische regime, om het leven zijn gebracht. De belangrijkste mensen die over de veiligheid van het regime waken, verenigd in de crisisraad, zijn volgens mediaberichten zaterdagavond aan tafel gegaan en hebben vergiftigd eten genuttigd.

Shawkat, al decennia een topman binnen de obscure veiligheidsdiensten van het land, is naar verluidt zondag overleden. Anonieme Syrische functionarissen hebben de dood van Shawkat als gevolg van een aanval van het rebellenleger FSA (Vrije Syrische leger) gisteravond laat bevestigd, meldde de nieuwszender al-Arabiya.

Opzienbarend
Zelfs in het land waar al decennia allerlei samenzweringen als oorzaak van nood en leed worden aangewezen, is de lezing over een gifmoord op Assads meest getrouwe en naaste medewerkers opzienbarend. Het FSA stelt dat een speciale eenheid zaterdagavond in Damascus de leden van de crisisraad heeft vergiftigd. Er waren zes mensen bij het etentje volgens de oppositie.

Die beweerde aanvankelijk dat alle zes dood waren, maar twee, minister van Binnenlandse Zaken Muhammad Shaar en generaal Hassan Turkmani, een naaste medewerker van de vicepresident, zochten de openbaarheid om dit te weerleggen. De oppositie stelt nu dat enkelen de aanslag hebben overleefd, maar Shawkat niet.

De regering is in het weekeinde meteen begonnen de verhalen te ontkennen. Dat geeft waarnemers te denken, want het regime reageert over het algemeen vrijwel nooit ergens op en zeker niet snel en publiekelijk.
Assad en zijn vrouw Asma hebben discreet het particuliere Shami-ziekenhuis bezocht waar Shawkat en andere slachtoffers, inclusief minister van Defensie Dawod Rajiha, zouden zijn opgenomen, aldus meldingen uit Damascus. In het geboortedorp van Shawkat, al-Madahle, zijn rouwrituelen gesignaleerd.

Generaal Shawkat was getrouwd met de enige zus van Assad, Bushra. Hij had destijds als militair in ieder geval de euvele moed er met dictatorsdochter Bushra vandoor te gaan tot woede van vader Hafez al-Assad (1930-2000). Shawkat werd pas echt in de familie opgenomen na Hafez' dood.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden