'Gifcontainers schadelijker dan gedacht'

HILVERSUM (ANP) - Het vervoeren van consumentenproducten in gifcontainers is waarschijnlijk gevaarlijker dan tot nu toe in Nederland werd aangenomen. Een Duitse wetenschapper waarschuwt dat de producten veel langer schadelijke stoffen uitdampen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangenomen.

ANP

Hoogleraar Xaver Baur van het Instituut voor Bedrijfsgeneeskunde van de Universiteitskliniek Hamburg doet die uitspraak in een reportage die onderzoeksprogramma Zembla zondagavond uitzendt.

Het RIVM concludeerde begin 2008 dat zeecontainers gevuld met ontsmettingsgassen een gering risico vormen voor consumenten en het milieu. Het ontsmettingsgas zou binnen een paar dagen uitgedampt zijn. Het instituut kwam tot die conclusie nadat het een paar schoenen en een half matras uit een gifcontainer had onderzocht.

Schadelijke gevolgen

Hoogleraar Baur deed onderzoek met de andere helft van hetzelfde matras en meette na vijf maanden nog gifwaarden die boven de normen liggen. Baur vreest daarom dat producten uit gifcontainers schadelijke gevolgen kunnen hebben, vooral voor kwetsbare mensen als kinderen en zieken.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft inmiddels maatregelen genomen. Ze kondigde vrijdag aan dat zeecontainers met te veel ontsmettingsgas vanaf mei op het haventerrein moeten blijven. Het RIVM laat in Zembla weten de conclusies van het eigen onderzoek te heroverwegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden