Gierstcakejes

Ingrediënten
Beslag: 100 g fijngemalen gierstkorrels; 100 g tarwebloem, patent; 100 g kristalsuiker; 2 theelepels bakpoeder; snuf zout; 1 theelepel vanillemerg; 75 g zachte margarine (boter); 1 ei losgeklopt; 100 ml melk of water

Bakmateriaal: flink ingevette muffinbakplaat met 12 holletjes, 3 cm diep

In mei 2012 is in Kampala het eerste Cake Festival ooit gehouden. Met kunstwerken zoals ook beschreven in het heerlijke boek 'Baking cakes in Kigali' (Rwanda) van Gaile Parkin (2009). Zijn cakes iets nieuws in Oeganda? Daarvoor raadpleegde ik 'Taste of Uganda, recipes for traditional dishes' (2002), waarin de traditionele bereiding staat beschreven van bananen en peulvruchten, naast kip, geroosterde witte mieren en sprinkhanen.

In het rijtje vlees staan ook olifant en giraffe, maar auteur Jolly Gonahasa geeft daar wijselijk geen precieze recepten voor.

Wel voor een serie cakes, ontstaan in de Engelse tijd, maar in een Oegandese uitvoering, want met gierst, cassave of mais erdoor. Dat zijn de drie belangrijkste voedingsgewassen in Afrika, waarvan tot op de huidige dag vooral brij (ugali) wordt gekookt, die als brood dient.

Voor de millet cake moeten de korrels gemalen zijn. Gelukkig gaat dat goed in een koffiemolen, want gierstemeel is hier moeilijk te krijgen, zelfs niet bij de natuurvoedingswinkel. De gierst zelf wel.

De mens begon met het verbouwen van glutenvrije gierst (panicum miliaceum), rijk aan eiwit en ijzer, in 6500 voor Chr. In Noord-China en in Mesopotamië zijn resten gevonden daterend uit 3000 voor Chr. Grieken en Romeinen kenden het, maar wisten er weinig mee te doen. Goed voor de kanarie en om jongleerballetjes te vullen, vinden wij hier tegenwoordig. Vroeger niet. 'De Volmaakte Hollandse Keuken Meid' (1761) geeft een recept voor gierste struiven, een zoet ovenschoteltje van gierstepap met veel eieren en beschuit erdoor, dat zij besluit met: 'is zeer goed'.

Oven voorverwarmen op 180¿C.

Droge ingrediënten zeven in een kom. Merg erdoor roeren.

Het vet heel klein erdoorheen snijden met twee messen.

Kuiltje maken, ei en vocht erbij kloppen met de kneedhaken van de mixer. Drie minuten blijven doorkloppen.

Het beslag over de holletjes verdelen met twee eetlepels: 20 minuten bakken op de middelste richel.

Even laten staan, dan keren en laten afkoelen onder een stolp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden