Gierenrijk weekeinde

Enkele tientallen gieren zijn afgelopen weekeinde in ons land neergestreken. Vrijdagmiddag raakte een zweefvlieger boven Kaatsheuvel (NBr) in een groep van 15 vale gieren verzeild. Volgens German Birdnet zijn zaterdag 20 vale gieren gezien boven het Zwillbrocker Venn, vlak over de grens in de Achterhoek. Mogelijk 15 van deze vogels werden volgens de Dutch Birding Association zaterdag boven de stad Groningen herontdekt.

Guus van Duin

Gisteren werden de vale gieren ook boven Leeuwarden gezien, nog steeds 15 exemplaren. Daarna gingen ze in oostelijke richting, via Hurdegaryp, Burgum (intussen was het aantal gegroeid tot 16 vogels) en Drachten, waar er 17 werden gezien. Het aanzwellen van de groep heeft waarschijnlijk te maken met de losse exemplaren die zich weer bij de hoofdgroep aansloten. Zo werden eerder gisterochtend twee vale gieren aangetroffen bij Wijs ter (Dr) en één in Mensingeweer (Gr). Ook op Terschelling werd een vale gier waargenomen.

De vogels, met een spanwijdte van ruim tweeënhalve meter, zijn mogelijk afkomstig van herintroductieprojecten in de Franse Cevennen of Noord-Spanje. Het zijn vaak de jongere vogels die uitzwermen. Door de herintroducties is de vale gier intussen vrijwel jaarlijks in ons land te zien, terwijl tussen 1800 en 2000 totaal slechts 18 exemplaren werden waargenomen.

Ook vorig jaar werd een grote groep vale gieren gezien. Begin juli zwierven 18 vogels een aantal dagen door West-Nederland.

Gisteren werd ook een lammergier gemeld; eerst boven de duinen bij Castricum en later op Texel. Waarschijnlijk is deze vogel eveneens afkomstig van een herintroductieprogramma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden