Gielen verrast favorieten

ALPHEN - De organisatoren van de 'Twintig van Alphen' kregen met Marco Gielen een zeer verrassende winnaar. Wereldrecordhouder op de marathon Belayneh Densamo en de regerend wereldkampioen op diezelfde afstand, Mark Plaatjes - vooraf aangekondigd als de grote favorieten - finishten op meer dan drie minuten van Gielen, die na 58.52. over de streep kwam. De Ethiopiër Getaneh Tessema werd tweede met een achterstand van zestien seconden en de Keniaan Andrew Eyapan derde. Bert van Vlaanderen kwam als vierde over de streep en werd daarmee tweede Nederlander.

Plaatjes en Densamo waren al uit de kop van de wedstrijd verdwenen toen drie man, waaronder ook de latere winnaar Gielen, zich na tien kilometer losmaakte uit een grote groep. De 'vedetten' hadden vooraf al aangegeven niet te veel van hun optreden te verwachten. Plaatjes voelde zich nog te moe van de marathon van Los Angeles die vorige week zondag onder barre weersomstandigheden plaatsvond. De Zuidafrikaanse Amerikaan finishte daar als vijfde na een groot deel van de race op kop gelopen te hebben. Eigenlijk wilde hij na die zware wedstrijd helemaal niet meer in Nederland starten, maar de organisatie hield hem aan zijn contract. Densamo kwam wel graag naar Nederland, maar zijn glorietijd lijkt voorbij. Sinds de marathon van Rotterdam, waar hij in 1988 het wereldrecord op 2.06.50 bracht, heeft hij nauwelijks aansprekende resultaten meer geboekt. Densamo acht zichzelf echter nog wel in staat zijn eigen wereldrecord te breken. “Maar dan moet ik er wel een half miljoen dollar voor krijgen”, blufte hij. De 'Twintig van Alphen' nam hij, ondanks zijn hoge startgeld, niet zo serieus. Die slechte voorbereiding moest hij bekopen met een krampaanval in één van zijn kuiten. Doordat er midden in de polder geen ijszak aanwezig was, masseerde de Ethiopiër zijn kuit maar met koud slootwater.

Aan de kop van de wedstrijd kon toen alleen Getaneh Tessema het tempo van Marco Gielen nog bijbenen. Tessema, vorige week nog winnaar van het NK cross, kreeg afgelopen vrijdag een verblijfsvergunning omdat hij een aanwinst zou zijn voor de Nederlandse topatletiek. Zelf was hij met die uitspraak van de rechter niet tevreden omdat het slechts om een voorlopige verblijfsvergunning gaat. In de slotkilometer had ook de Ethiopiër geen antwoord meer op een versnelling van Gielen waardoor de laatste onbedreigd op de finish af kon stevenen.

De overwinning van Gielen was verrassend omdat hij vorige week in Wassenaar nog ziek was uitgestapt tijdens het NK cross. Voornamelijk uit voorzorg, volgens zijn trainer Mattie de Vugt. “Het NK cross was geen doel voor Marco, dus had het geen zin om te forceren”. De Vugt, voormalig bondscoach van de marathonlopers, traint het talent sinds deze besloot zich helemaal te richten op de wegatletiek. Het eerste doel is deelname aan de Olympische marathon van Atlanta. De tijd om zich daarvoor te kwalificeren is echter zeer kort. De 24-jarige atleet zal pas aan het einde van het jaar zijn debuut maken op de marathon. Het is volgens De Vugt zeer onwaarschijnlijk dat Gielen bij zijn eerste marathon al aan de kwalificatie-eis van 2.12 zal voldoen. “Hij zal dus in het voorjaar opnieuw een marathon moeten lopen en dat is voor een jonge atleet een zware belasting”.

Het steekt de trainer dat zijn pupil geen deel uitmaakt van de Olympische kernploeg van de KNAU. “De jongen is nu financieel volledig afhankelijk van zijn ouders en zijn sponsor en wordt bijna gedwongen veel wedstrijden te lopen om aan geld te komen, terwijl we met zo'n talent eigenlijk heel voorzichtig om moeten springen”, aldus De Vugt. Hij beloofde dan ook snel contact op te nemen met Bert Paauw, de technisch coördinator van de bond.

In het kielzog van Gielen werd Nederlands beste marathonatleet Bert van Vlaanderen vierde. Voor Van Vlaanderen was de 'Twintig van Alphen' een voorbereiding op de marathon van Rotterdam. “Dit was een uitstekende test. Ik voel me zeer sterk en zie de marathon van Rotterdam met veel vertrouwen tegemoet”, zei Van Vlaanderen.

Bij de vrouwen, die 15 kilometer moesten afleggen, ging de overwinning naar Katrin Wessel. De Duitse specialiste op de tien kilometer won de wedstrijd in 1993 ook al eens. Dit jaar had ze haar zinnen gezet op het parcoursrecord van Carla Beurskens. Ze startte zeer snel en ondervond geen enkele tegenstand van andere deelneemsters. Door de harde wind bleef het parcoursrecord buiten bereik van de Duitse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden