Giel Beelen baalt van rookverbod

(Novum) - Giel Beelen baalt verschrikkelijk van het rookverbod dat dinsdag ingaat. "Ik ga er niet mee akkoord", vertelt de 3FM-dj. "Ik doe net of het niet bestaat." Beelen weet waarom het verbod op 1 juli ingaat, middenin de zomer. "Dan denkt iedereen 'ach, het valt nog wel mee', maar in de winter staan we allemaal buiten te vernikkelen."

Ook Viola Holt 'heeft wel frustraties' over het aankomende rookverbod. "Ik ben nu al nicotinekauwgom aan het inslaan. Het is goed dat het gebeurt, dat wel. Ik sta er achter, maar ik ben er niet voor", zegt de presentatrice cryptisch.

Jeroen van Inkel vreest de gevolgen van het rookverbod in het uitgaansleven. "Je jaagt er mensen mee weg; iedereen gaat buiten roken", denkt de radio-dj. Hij vreest ook voor een grotere kans op geweld op straat. "Omdat er tijdens het uitgaan straks meer op straat wordt gestaan dan binnen."

Verstokte roker Jaap de Witte van het Volendamse trio 3Js begrijpt niet waarom roken in de horeca verboden moet worden. "Een tevreden roker is geen onruststoker", zegt hij. "Dat dit je aangedaan mag worden door de regering. Ik bedoel, als ik vredig sterven wil, dan zou dat toch moeten kunnen?" De Witte vindt weinig steun voor zijn mening bij zijn collega's: Jaap Kwakman en Jan Dulles proberen hem al jaren van het roken af te krijgen.

Bonnie St. Claire vraagt zich af waar het allemaal naartoe gaat. "Nog even en we mogen niet eens meer hard lachen in de trein of in het openbaar", denkt de zangeres. "Ik ben zo bang dat ik straks ook geen cola meer mag drinken, want dat schijnt ook slecht voor je te zijn", zegt Giel. "Als we nog tien of vijftien jaar verder zijn, moet je straks nog toestemming vragen om naar de wc te gaan", briest Grad Damen.

Jan Keizer sluit zich aan bij Bonnie, Giel en Grad. "Je mag straks nog maar twee keer in de maand seks hebben en is het drie of vier keer dan krijg je een bekeuring thuis", grapt de voormalige zanger van BZN. "Straks moet je ook met een helm op en in de gordels op je bankstel zitten, want als je eraf valt ben je de overheid tot last en moet je in de ziektewet en dat soort dingen. Het is te gek voor woorden. Alles wordt verboden, we mogen niet meer zelf nadenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden