'Giedo van der Garde kan Formule 1 aan'

Nederlander debuteert in 'misschien wel de slechtste auto' 'Hij moet vooral genieten van dit avontuur'

JAN-CEES BUTTER

Money rules in de Formule 1. Van de Venezolaanse coureur Pastor Maldanoda, rijdend voor de Britse renstal Williams, werd vorig jaar een geheime factuur onderschept. Het bedrag wat hij aan sponsorgeld moest meenemen, was ronduit schokkend: 29,4 miljoen pond (een slordige 36 miljoen euro) voor het seizoen 2012.

Racetalent lijkt niet langer een vereiste in de hoogste autosportklasse. Een dikke portemonnee wel. Dat geldt in zekere zin ook voor de Nederlander Giedo van der Garde, die zondag zijn debuut hoopt te maken in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Australië. De coureur is financieel gedekt door schoonvader (en miljardair) Marcel Boekhoorn, die naar verluidt tien miljoen euro neertelt voor het stoeltje bij de Maleisische renstal Caterham.

Maar of Van der Garde louter door de geldbuidel van zijn schoonvader in de Formule 1 zit? Nee. Dat gaat te ver, meent autocoureur Jeroen Bleekemolen. "In de GP2 heeft Giedo bewezen meer dan goed genoeg te zijn voor de Formule 1", meent hij. "Maar wat geld betreft hebben wij wel een rare sport. Vroeger werden coureurs alleen op talent geselecteerd, maar de laatste jaren zie je het accent steeds meer verschuiven naar coureurs die geld meenemen."

Het merendeel van de rijders krijgt nog wel betaald voor hun rijkunsten. Maar tegenover de best betaalde Formule 1-coureur, Ferrari-rijder Fernando Alonso (jaarsalaris dertig miljoen euro), staat dat vooral rijders uit de mindere teams sponsorgeld moeten meenemen. "Dat is tegenwoordig in crisistijd heel erg welkom voor die teams", meent Jos Verstappen, de succesvolste Formule 1-coureur die Nederland ooit gehad heeft. "Zonder sponsors kom je er gewoon niet. Ik ben ook nog steeds attent op mogelijke nieuwe geldschieters. Die antenne zit gewoon in je. Die sponsors zijn dan alleen niet voor mij, maar voor mijn zoon (Max, die een kartbelofte is - red.).

Verstappen maakte Van der Garde mee in 2002, het jaar dat hij wereldkampioen karten werd, omdat de Limburger zorg droeg voor de motoren van Van der Garde. "Giedo is een hele relaxte jongen, die serieus met zijn sport bezig is. Maar of hij ook iets te zoeken heeft in de Formule 1? Ik ben benieuwd, want hij heeft geen al te beste auto tot zijn beschikking. Ik denk dat we hem vooral moeten afrekenen op de strijd met zijn teamgenoot (Charles Pic - red.)."

Verstappen weet als geen ander wat de valkuilen zijn in de Formule 1. "Het belangrijkste is dat je als coureur een team naar je hand weet te zetten. Hoe je dat doet? Nou, dat weet ik eigenlijk niet, want dat is mij nog nooit gelukt, haha." Serieus: "Uiteraard dwing je het meeste respect af door hard te racen, maar daarnaast moet je een goede werksituatie creëren met je monteurs en de rest van het team. Dan krijg je eerder de nieuwste snufjes op je auto."

Bleekemolen is dat met hem eens. "Caterham heeft misschien wel de slechtste auto in de Formule 1, dus Giedo zal alles uit de kast moeten halen om op te vallen. Alleen dan kan hij een beter team krijgen en hoeft hij in de toekomst ook minder geld mee te brengen." De vrije trainingen in Australië verliepen moeizaam. In het eerste deel noteerde Van der Garde de langzaamste tijd, in deel twee belandde hij in de grindbak.

Bleekemolen stelt dat Van der Garde vooral moet genieten van zijn tijd in de Formule 1. "Je weet nooit hoelang zo'n avontuur gaat duren. Misschien is dit gelijk ook wel zijn laatste jaar. Ik zou tegen hem willen zeggen: geniet, want je zit in één van de geweldigste auto's ter wereld."

Van der Garde is zich bewust van zijn bevoorrechte status, zo vertelde hij twee weken voor zijn vertrek naar Australië. "De Formule 1 is het gevolg van jarenlang keihard werken geweest. Ik denk dat er straks, vlak voor de start, allerlei gedachten door mijn hoofd zullen flitsen. Pas dan zal ik beseffen dat deze droom waar is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden