gids31vrijdag

Metsu is een van de belangrijkste Nederlandse genreschilders uit de 17de eeuw. Zijn schilderijen geven een prachtige indruk van alledaagse momenten in de Gouden Eeuw. In de 18de en 19de eeuw was Metsu bekender dan Vermeer, wiens werken zelfs aan hem werden toegeschreven. Ruim 35 van zijn beste schilderijen uit internationale musea en privécollecties zijn samengebracht.

t/m 21 maart 2011. Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1 in Amsterdam. Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Het Panamakanaal, de vaarweg tussen de Atlantische en Stille Oceaan in de Midden-Amerikaanse staat Panama, wordt drukker dan ooit bevaren. Voor de nieuwe grotere container- en cruiseschepen is een grondige uitbreiding nodig, inclusief nieuwe sluizen. Dit plan, de tekeningen en een model zijn te bezichtigen in het Baggermuseum.

t/m 5 juni, Baggermuseum, Molendijk 204, in Sliedrecht. Meer informatie: tel. 0184 - 41 41 66 en www.baggermuseum.nl

De Openbare Bibliotheek Amsterdam brengt één groot vazenparadijs met West-Germany vazen van Keramiekfirma’s als Bay, Carstens Tönnieshof, Ceramano en Dümler & Breiden. West-Germany-keramiek werd gemaakt in de tijd dat Duitsland verdeeld was in Oost en West en behoort tot de extremen in de decoratieve kunst. Felle kleuren, dikke glazuurlagen en wild reliëf.

t/m 6 februari, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143. Meer informatie: www.oba.nl

Altijd al eens een deeltjesversneller in het echt willen zien? In de tentoonstelling ’De 3MV deeltjesversneller, met een knal tot de kern’, wordt één van de zwaarste en grootste objecten van het Universiteitsmuseum getoond: de 3MV Van de Graaffgenerator. Deze stamt uit 1958 en is voor onderzoek gebruikt tot 2008. De 3MV zette het Utrechts kernfysisch onderzoek op de kaart.

Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 in Utrecht. Meer informatie: tel. 030 253 8731 en www.uu.nl/universiteitsmuseum

De tentoonstelling laat aan de hand van uit damesbladen geselecteerde beelden een tijdlijn zien van de ontwikkeling van de vrouw. Deze beelden illustreren gebeurtenissen uit het heden en verleden, van het vrouwenstemrecht tot de eerste diepvriesmaaltijd. Met the little black dress van Chanel, de eerste lipsticks, de start van Libelle.

t/m 3 april, Graphic Design Museum Beyerd Breda, Boschstraat 22, Breda. Meer informatie: tel. 076-5299900 en www.graphicdesignmuseum.com

Wie is de toonaangevende kunstenaar, componist, filmer of danser van nu? En wat is vernieuwend? De ’State of the Arts Zwolle 2011’ brengt de stand van zaken die één keer in de drie jaar getoond wordt. Van iedere discipline is een toonaangevende kunstenaar en een vernieuwende kunstenaar te zien.

6 januari t/m 10 april, Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41. Meer informatie: tel. 038-4214650 en www.stedelijkmuseumzwolle.nl

In het geboortehuis van Mondriaan is de nieuwe biografische tentoonstelling ’De wereld van Pieter Cornelis’ te zien. Aan de hand van het werk, brieven, foto’s, tekst, beeld en geluid kan de bezoeker de persoon achter de kunstenaar Piet Mondriaan leren kennen, zijn artistieke ontwikkeling volgen en meegenomen worden in zijn wereld.

t/m 13 februari, Korte gracht 11 in Amersfoort. Meer informatie: www.mondriaanhuis.nl

’Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein’ is te zien in Zwolle. De veelzijdige en rijke kunstverzameling van het Huis Liechtenstein, die in vier eeuwen is samengebracht, wordt gerekend tot één van de belangrijkste privécollecties ter wereld. Met ruim 150 schilderijen, tekeningen, beelden en toegepaste kunst.

19 december t/m 8 mei 2011, Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Meer informatie: www.museumdefundatie.nl

Het naturalisme was eind 19de eeuw een van de dominante stromingen in de schilderkunst. Illusie en werkelijkheid geeft een overzicht van die stroming in relatie tot fotografie en film. Met ruim 50 werken van vaak enorme afmetingen.

t/m 16 januari, Paulus Potterstraat 7 in Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 570 52 00 en www.vangoghmuseum.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden