gids30zaterdag

Karin: Een bundeling van recepten die eerder op zaterdag in de Volkskrant verschenen met lekkerbekkende titels als ’Tompouce met geroosterde groenten, geitenkaas en basilicumolie’ of ’Gefrituurde aardbeien met crème de menthe-sabayon’. Stap voor stap en hoogst toegankelijk opgeschreven, zodat ook minder begenadigde kooklustigen aan de slag kunnen. En met ultiem pluspunt de illustraties van Deborah van der Schaaf. Helaas zijn die in de krant intussen wegbezuinigd (driewerf foei!), maar ze zijn werkelijk een feest om naar te kijken.

Jeroen: Prachtige en nuttige details, ook in de receptbeschrijving. ’Schrap de korrels van de maiskolf met een bot mes af.’ Dat botte mes... De namen van de gerechten voegen het hunne toe. ’Gouden kip’, ’Parade van koude groenten’. Dat is poëzie. Daar staat tegenover dat ik ook ’zachtgegaarde kabeljauw’ tegenkwam. Hier ontaart poëzie in edelkitch. Ooit van hardgegaarde kabeljauw gehoord? De gerechten zijn modern maar niet hip, glanzend maar niet schreeuwerig. Zij maken dit boek tot een aanrader. Volgende keer wel graag een index op gerechten, en niet alleen ingrediënten. Hoe moet ik anders roze bietjesmousse terugvinden?

52 weekendmenu’s, Onno Kleyn en Loethe Olthuis, uitgeverij Nieuw Amsterdam, euro 22,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden