gids27zaterdag

De geschiedenis van Rotterdam-Zuid is er een van uitdijende havengebieden en grote industrie. Maar in Rotterdam-Zuid woont en werkt ook een groot deel van de Rotterdammers. Welke verhalen hebben zij en hoe hebben zij de voortdurende veranderingen op Rotterdam-Zuid beleefd? In amateurfoto’s en 8mm-films komt het ’Zuid’ van bewoners (1902-1978) zelf tot leven.

t/m 2 februari 2011, Zuid van Binnenuit, Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam. Meer informatie: www.gemaalopzuid.nl

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar John Copeland gaat over de complexiteit en ambiguïteit van het menselijk gedrag: sociale situaties en momenten van interactie die voorbijgaan. In zijn werk zijn dit ongemakkelijke scènes met onderliggende voelbare spanning of een verborgen grapje. De onderwerpen zijn samengesteld uit oude foto’s, snapshots en knipsels uit tijdschriften die hij verzamelde.

t/m 15 februari 2011, Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam, Weteringschans 83, Amsterdam. Meer informatie: www.reflexamsterdam.com

In het kader van De Poolnacht van Groningen is NomadsLife van documentair fotograaf Jeroen Toirkens (1971) te zien. Sinds 1999 volgt Toirkens het leven van verschillende nomadische volken in Centraal-Azië, Rusland, Mongolië en de Arctische gebieden. Hij ontdekte de bedreiging van globalisering, armoede en klimaatverandering.

t/m 9 januari, Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Meer informatie: www.noorderlicht.com

In het Veluws Museum Nairac is de tentoonstelling FanTAStisch te zien. Dertien beeldend kunstenaars laten zich inspireren door het thema (dames)tas. Het resultaat is zeer divers in benadering en in vorm en techniek. De kunstwerken zijn gemaakt van keramiek, rubber, textiel, plastic, dierenhuiden, of combinaties van materialen.

t/m 19 februari, Langstraat 13 in Barneveld. Meer informatie: tel. 0342 - 415 666 en www.nairac.nl

In de jaren zestig trok Frank Stella, samen met kunstenaars als Kenneth Noland en Gene Davis, in New York volop de aandacht met hun imposante abstracte doeken. Uit hun werk waren het persoonlijke handschrift van de kunstenaar en elk illusionisme verdwenen. Het ging hen puur om het schilderij als object van vorm en kleur en de visuele beleving daarvan.

t/m 20 februari 2011, Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Enschede. Meer informatie: tel. 053-4358675 en www.rijksmuseumtwente.nl

Geinteresseerd in het leven van Helene Kröller-Müller? Er zijn nu rondleidingen door het Jachthuis Sint Hubertus. In deze rondleidingen staat ze centraal. Vertrekken van het Jachthuis die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek – zoals de linnenkamer en de kinderafdeling – worden exclusief opengesteld.

1 december t/m 1 mei 2011. Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6 in Otterlo. Meer informatie: tel. 0318 - 591 241 en www.kmm.nl. Aanmelden via www.hogeveluwe.nl

Het Mondriaanhuis in Amersfoort heeft negen werken van Piet Mondriaan in langdurige bruikleen verkregen. Deze zijn afkomstig uit de Collectie Esser en dateren uit de periode 1890-1912. Arts en kunstverzamelaar dr. J.F.S. Esser was huisarts van Sluyters en Leo Gestel en kwam via hen in aanraking met Mondriaan.

t/m 20 februari 2011, Het Mondriaanhuis, Kortegracht 11 in Amersfoort. Meer informatie: www.mondriaanhuis.nl en tel. 033 - 4600 170

Sophie, de expositie, is het werk van kunstenares Anouk Griffioen en fotografe Annemarieke van Drimmelen. Anouk en Annemarieke delen een fascinatie voor het expressieve vrouwenportret. Ze onderzoeken hierbij samen de verbanden tussen fotografie en tekenen, terwijl hun persoonlijke stijl van verbeelden duidelijk zichtbaar blijft.

27 en 28 november, Het Magazijn, Oudezijds Voorburgwal 153 in Amsterdam. Informatie: www.magazijn153.nl

De Nijmeegse tram was de enige tram in Nederland die zijn weg moest vinden over soms sterk geaccidenteerd terrein. Lijn 2 – via Ubbergen en Beek naar Berg en Dal – stond bekend als het Bergspoor. De trajecten liepen voor een groot deel door stedelijk of landschappelijk aantrekkelijke straten. Nu een tentoonstelling over de geschiedenis van de Nijmeegsche Gemeente Tram 1911 – 1955.

t/m 15 mei 2011, museum De Stratemakerstoren, Waalkade 83 – 84 in Nijmegen. Meer informatie: tel. 024 – 3238 690 en www.stratemakerstoren.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden