gids26zaterdag

Muziek- en theatermaker Paul Koek krijgt op 4 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs 2009. Aan deze toekenning is een bedrag van 50.000 euro verbonden. „Het verbinden van werelden tekent theaterkunstenaar Paul Koek. Niet alleen omdat hij al vanaf de jaren zeventig een invloedrijke vernieuwer is tussen de werelden van muziek en theater, maar ook omdat hij altijd een gedreven docent en inspirator is geweest voor nieuwe generaties jonge kunstenaars”, zo staat in het juryrapport te lezen, dat wordt afgesloten met de opmerking ’Het oeuvre van slagwerker, componist, regisseur, docent, artistiek leider en performer Koek is indrukwekkend’.

Paul Koek werd in 1954 in Roelofarendsveen geboren. Hij studeerde slagwerk aan het conservatorium in Den Haag en speelde in die jaren onder meer in het ensemble Hoketus van componist Louis Andriessen. Nadien was hij aan verschillende theatergezelschappen verbonden om in 2004 het muziektheaterensemble De Veenfabriek op te richten. Koek regisseerde bij dit gezelschap onder meer de voorstellingen Voet (2005), Smekelingen (2006) en verschillende voorstellingen op locatie.

Het Metropolitan Museum in New York heeft nadat het twee weken geleden zijn deuren opende voor een bijzondere presentatie van Hollandse schilderijen uit de Gouden Eeuw, de 50.000ste bezoeker binnengelaten. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het door het Rijksmuseum in Amsterdam uitgeleende schilderij ’De Melkmeid’ van Johannes Vermeer van Delft. Het New Yorkse museum toont het werk samen met nog vijf andere schilderijen van Vermeer die het in eigen beheer heeft. Daar onder bevinden zich de ’Allegorie op het geloof’, ’Slapend meisje’ en ’De luitspeelster’. Tijdgenoten van Vermeer flankeren deze presentatie van de Hollandse Gouden Eeuw. Het komt zelden voor dat het Rijksmuseum zijn Vermeers uitleent.

Toch is het niet voor de eerste keer dat de Melkmeid New York ziet. In de oorlogsjaren werd het schilderij na afloop van de Wereldtentoonstelling in New York op verzoek van de Nederlandse regering ter plekke bewaard.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden