gids24zaterdag

Bezoekers van het Afrika Museum in Berg en Dal maken in juli en augustus op allerlei manieren kennis met het land Ghana. Morgen vindt de creatieve workshop ’Wonen in Symbolen’ plaats, waarbij naar voorbeeld van de Kasena uit het noorden van Ghana prachtige symbolische schilderingen op doek worden gemaakt. Deelnemers kiezen de symbolen die het beste bij hen passen en maken een kunstwerk in traditioneel rood, zwart en wit.

25 juli. Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen) Meer informatie: www.afrikamuseum.nl

De zomerexpositie in de Stevenskerk in Nijmegen heeft als thema ’Nijmegen omarmt de Waal’. De Nijmegenprent 2010 ’De bruggen van Nijmegen’ is een ets van Rolf Weijburg. Verder zijn er houtdrukken en schilderijen te zien van Frank Dekkers en Vincent van Ojen, schilderijen van Theo de Feijter, Pieter Vermeulen, Margot Maaskant, Alexander Smith, Magda Luttikhuizen en Simeon Nijenhuis, bronzen beelden van Ans Zondag en toegepaste kunst van Mechtild Kets.

t/m 22 augustus. Meer informatie: www.stevenskerk.nl.

De tentoonstelling ’Jan Fabre - De geleende tijd’ is te zien in Zwolle. Een kleine 130 tekeningen en denkmodellen van de Vlaamse beeldende kunstenaar en theatermaker geven samen met tweehonderd foto’s van fotografen als Robert Mapplethorpe en Helmut Newton een bijzondere kijk op Fabre’s universum.

t/m 29 augustus, Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. Informatie: www.museumdefundatie.nl en tel. 0572 - 388 188

Voor zijn grote zomerexpositie vroeg museum Beelden aan Zee aan vijftien Nederlandse beeldhouwers met welke jongere collega zij zich het meest verwant voelen. De antwoorden op deze prikkelende vraag zijn te zien op de tentoonstelling ’Vaders en Zonen. Beeldhouwers kiezen beeldhouwers’. Vaders en Zonen is gebaseerd op een oorspronkelijk concept van de beeldhouwers Shinkichi Tajiri (1923-2009) en Piet Slegers.

t/m 10 oktober, Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1 in Den Haag/Scheveningen. Meer informatie: tel. 070 - 358 5857 en www.beeldenaanzee.nl

Papierkunstenaars zien papier niet als drager van een boodschap – voor het maken van tekeningen, het schrijven van letters of om iets in te verpakken – maar als autonoom kunstwerk. Op de Holland Papier Biënnale, die dit jaar voor de achtste keer wordt gehouden in Rijswijk en Apeldoorn, is te zien wat voor oneindige mogelijkheden papier biedt.

tot 12 september, Museum Rijswijk en CODA Apeldoorn. Meer informatie: www.hollandpapierbiennale.nl

Bijna iedere Nederlander heeft wel iets van Mepal in huis. Het bedrijf speelt begin jaren zestig handig in op de toename van vrijetijdsbesteding en presenteert het ultieme kampeerservies dat stapelbaar, onbreekbaar, compact en lichtgewicht is. De tentoonstelling toont op aansprekende wijze hoe Mepal al vijftig jaar de wensen van de consument weet te vertalen in innovatieve producten en een helder design.

t/m 3 oktober, Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, Zoetermeer. Meer informatie: tel. 079 - 3164 735 en www.stadsmuseumzoetermeer.nl

Het moderne gebouw van het Groninger Museum is gesloten vanwege een verbouwing. De meest geliefde werken uit de collectie zijn nu te zien in het oude museum aan de Praediniussingel, dat eens dienst deed als natuurmuseum. ’Nu in het oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen 1894-1994’ brengt een overzicht van honderd jaar exposeren. Ook met werk van de 19de-eeuwse Groningers Eerelman en Egenberger.

t/m 5 september in het Oude Groninger Museum aan de Praediniussingel te Groningen. Meer informatie: www.groningermuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden