gids23zaterdag

The Big White

Belinda van de Graaf

Regie: Mark Mylod; VS, 2005. Met Woody Harrelson, Robin Williams, Holly Hunter en Giovanni Ribisi. Veronica, 20.00-22.00 uur.

Zwarte komedie waarin Holly Hunter met verve de echtgenote met Gilles de la Tourette speelt.

Margaret heeft geen controle over de spieren van haar lichaam, en dan vooral haar mond. Ze kotst de schuttingtaal bijna over het doek. Intussen is de film goed genoeg om in die komische rol ook tragiek te laten doorklinken. We bevinden ons op de mooie, besneeuwde vlaktes van Alaska, waar zich een absurd misdaadverhaal ontspint.

Robin Williams is Margarets goedmoedige echtgenoot, alsmede de reisagent zonder klanten en zonder inkomsten. Op een dag vindt hij een lijk, en mogelijk tegelijkertijd een oplossing voor alle problemen.

Madeinusa

Regie: Claudia Llosa; Peru, 2006. Met Magaly Solier. Nederland 2, 23.30-01.10 uur.

’Madeinusa’ is het speelfilmdebuut van de Peruaanse regisseur Claudia Llosa die vier jaar geleden werd bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek op het Filmfestival van Rotterdam. Llosa neemt ons mee naar een Peruaans bergdorp waar de mooie, jonge Madeinusa (gespeeld door Magaly Solier) door de dorpelingen wordt uitgekozen om in de jaarlijkse processie de Heilige Maagd te vertolken.

In het leven van alledag heeft het meisje echter juist moeite om maagd te blijven. Ze kampt met een wel erg opdringerige vader, notabene de burgemeester van het dorp.

Regisseuse Claudia Llosa won voor haar tweede film ’The Milk of Sorrow’ vorig jaar de Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn. ’The Milk of Sorrow’ is momenteel te zien in de bioscoop.

The Portrait of a Lady

Regie: Jane Campion; VS, Engeland, 1996. Met Nicole Kidman, John Malkovich en Barbara Hershey. België 2, 23.30-01.50 uur.

Nicole Kidman speelt in deze stijlvolle maar ook wat afstandelijke Henry James-verfilming de levenslustige Amerikaanse Isabel Archer die met een erfenis naar Engeland reist om er, tot verbazing van vriend en vijand, in het huwelijk te treden met de nare Gilbert Osmond, gespeeld door John Malkovich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden