gids23zaterdag

Veel Hollywoodsterren weigeren zwijggeld te betalen aan afpersers

Hollywoodsterren willen niet dat hun vuile was wordt buiten gehangen. Maar ze lijken steeds minder bereid mensen af te kopen die hun geheimen op straat dreigen te gooien. Ze geven hun afpersers nu aan.

Robert Halderman kan daar van meepraten. Een rechter in New York wees deze week het verzoek van de oud-tv-producent af om de strafzaak die tegen hem loopt, te seponeren. Justitie verdenkt Halderman ervan praatshowpresentator David Letterman te hebben willen chanteren.

Halderman wist door zijn werk achter de camera en zijn goede contacten dat Letterman geregeld vrouwen uit zijn staf in bed probeerde te krijgen. Hij schreef een script waarin die escapades, ietwat verhuld, uit de doeken werden gedaan. Daarmee stapte hij op de presentator af. In ruil voor zo’n 1,4 miljoen euro zou Letterman kunnen voorkomen dat hij met zijn script de boer op ging.

Letterman betaalde niet, hoewel hij net een jaar tevoren getrouwd was en dat soort publiciteit helemaal niet gebruiken kon. Hij deed aangifte, in de wetenschap dat als de politie werk van de zaak maakte, zijn gejaag op vrouwelijke ondergeschikten alsnog wereldkundig zou worden. Om dat alles voor te zijn, bekende hij de affaires zelf maar in zijn tv-show.

Volgens Haldermans advocaat is van afpersing geen sprake. Zijn cliënt heeft het volste recht om een script te schrijven over een seksbeluste tv-ster en dat zo goed mogelijk te verkopen, zo stelde hij. Maar de rechter viel deze week niet voor dat argument. Halderman moet vóórkomen. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot vijftien jaar cel krijgen.

Er zijn de laatste maanden meer sterren die geen zwijggeld willen betalen. John Travolta stapte vorig jaar naar de politie op de Bahama’s, toen een plaatselijke politicus en een ambulancebroeder 17,5 miljoen euro van hem eisten. Als hij niet betaalde, zouden ze papieren doorverkopen over hoe Travolta’s 16-jarige zoon plots gestorven was en over zijn medische geschiedenis. Travolta moest vervolgens wel in een openbaar proces over privézaken getuigen.

Supermodel Cindy Crawford deed aangifte tegen de kennis van haar kindermeisje. Die kennis had dankzij de nanny een foto te pakken gekregen van Crawfords 7-jarige dochtertje. Het meisje stond daar bijna bloot op, vastgebonden aan een stoel bij een spelletje roversman. De man eiste 70.000 euro.

De Amerikaanse FBI pakte verder eind vorig jaar een man en een vrouw op die van acteur John Stamos veel geld eisten voor onthullende foto’s. Daarop stond Stamos ’poserend met fans’. De voorgeschiedenis van dat ’poseren’ is niet bekend, wel dat het gebeurd was op vakantie tijdens een feestje in Florida.

Mogelijk is de assertieve trend ingezet door acteur Rob Lowe en zijn vrouw Sheryl, die in 2008 een proces aanspanden tegen twee ex-kindermeisjes, die het paar zouden hebben willen afpersen. Hun toenmalige advocaat Larry Stein zegt: „Ik zie meer en meer mensen in Hollwyood die genoeg hebben van de valse beschuldigingen en van de schending van hun privacy.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden