gids23zaterdag

In Bagdad is een storm van protest opgestoken, nu de Iraakse regering bekend heeft gemaakt dat het ruïnecomplex van de beroemde Antiekenstad Babylon op 1 juni voor het publiek wordt opengesteld. Restauratoren hebben de afgelopen jaren gewerkt aan herstel van het paleiscomplex, welke tijdens de gevechtshandelingen van het Amerikaanse leger in 2003-’04 aanzienlijke schade had opgelopen. De Rijksdienst voor Monumentenzorg van Irak zegt dat de restauratiewerkzaamheden nog geruime tijd vergen vooraleer de archeologische site kan worden geopend. Bovendien, liet een vertegenwoordiger van de dienst deze week in Londen aan de aldaar gevestigde Art Newspaper weten, willen de restauratoren ook de reconstructieplannen zoals die nog onder Saddam Hoessein zijn uitgevoerd, in heroverweging nemen. Op last van de ter dood gebrachte dictator werd het paleis van Nebukadnezar II met nieuwe bakstenen opgebouwd. Daarbij werden de stenen van een stempel met de naam van Saddam voorzien. De oud-dictator wilde daarmee in de voetsporen treden van Nebukadnezar II die datzelfde deed in 600 voor Christus. De Iraakse regering lijkt zich van de wens tot uitstel van de heropening niets te willen aantrekken. Ze wordt daarin gesteund door het ministerie van toerisme, dat de omgeving van de site kennelijk veilig genoeg voor het publiek acht.

31 mei is het precies 200 jaar geleden dat Franz Joseph Haydn in Wenen, 76 jaar oud, overleed. Op zijn ziekbed hoorde Haydn wellicht nog het rumoer van Napoleons troepen die voor de stadspoorten gearriveerd waren, maar de inval maakte hij niet meer mee. Wereldwijd wordt de sterfdag van Haydn, die in Wenen begraven ligt (zonder zijn hoofd, dat later in de bergkerk in Eisenstadt terechtkwam), met tal van concerten herdacht. In Nederland ontfermt het Nederlands Kamerkoor zich over Haydns ’Die Schöpfung’. Samen met Concerto d’Amsterdam olv Klaas Stok en met solisten Johannette Zomer, Marcel Beekman en André Morsch wordt het populaire oratorium uitgevoerd in Zwolle (28/5), Arnhem (29/5) en op de sterfdag zelf in het Amsterdamse Concertgebouw.

Tijdens de tournee van het Nederlands Blazers Ensemble met Jordi Savall zijn 20 mei twee klarinetten van Harmen de Boer gestolen in de Thalys van Parijs naar Keulen. Het gaat om een A-klarinet en een Bes-klarinet van de Duitse bouwer Leitner & Kraus. Ze zaten in een zwart etui en lagen in het bagagerek van de trein.

Het NBE is bezig met een tournee met het programma ’Danza del Viento’, met de Catalaanse oude-muziekspecialist Savall. In de afgelopen dagen werd gespeeld in het Amsterdamse Concertgebouw, de Singel in Antwerpen, het Théâtre de Saint-Quentin in Parijs en de Philharmonie in Keulen. Gisteravond opende het NBE op de Nederlandse Ambassade in Praag het festival NethWorks.cz, over kunst uit Nederland. Vanavond staat een concert in de Dvorák-zaal van het Rudolphinum in Praag op het programma. Aanwijzingen over deze klarinetten zijn welkom bij het Nederlands Blazers Ensemble op 020-6237806 of info@nbe.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden