gids18zaterdag

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het Nederlands Waterleidingmuseum in de watertoren in Utrecht gaat op 1 januari definitief dicht, omdat de grootste sponsor Vitens de bijdrages stopt. ’De impact van het museum sluit niet meer aan bij de ambities van Vitens’, meldt de organisatie. Dus wie toch nog eens wil weten wat het museum te bieden heeft: het kan nog maar even. Kinderen kunnen hun eigen watertoren bouwen.

Tot 1 januari, Lauwerhof te Utrecht. Meer informatie: www.waterleidingmuseum.nl

’Neoclassicisme en Biedermeier uit de collecties van de vorst van Liechtenstein’ in Zwolle. De veelzijdige en rijke kunstverzameling van het Huis Liechtenstein, die in vier eeuwen is samengebracht, wordt gerekend tot één van de belangrijkste privécollecties ter wereld. Met ruim 150 schilderijen, tekeningen, beelden en kunstnijverheid.

19 december t/m 8 mei 2011, Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Meer informatie: www.museumdefundatie.nl

De tentoonstelling is het resultaat van een wereldwijde wedstrijd die de borduur- en naaimachinefabrikant Pfaff organiseert. Er zijn 51 uiteenlopende kunstwerken te bewonderen van deelnemers uit 18 landen. Bijvoorbeeld het werk van Rosie James, waarop het wachten op een bus verbeeld wordt, zoals dat alleen in Engeland gebeurt.

t/m 8 februari 2011, Museum De Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst. Informatie: www.kantfabriek.nl

Onderzoekende en speelse fotografie van vier fotografen die op een frisse en niet-conventionele manier werken met het medium. Wars van dogma’s gebruiken ze alles wat ze zich fotografisch kunnen permitteren. De fotografie is hun speelveld. Dit levert een tentoonstelling op waarin de de liefde voor fotografie gevierd wordt.

t/m 8 januari, Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 39 in Amsterdam. Tel: 020 - 6224 899 en www.acf-web.nl

Deze tentoonstelling in het Afrikamuseum toont hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora gecombineerd met objecten uit de collectie traditionele kunst. Deze oude en nieuwe kunstobjecten vinden hun relatie in de Afrikaanse gebruiken of rituelen waaraan ze gerelateerd zijn.

t/m 30 oktober 2011, Postweg 6 in Berg en Dal. Voor meer informatie: tel. 024 - 684 7272 en www.afrikamuseum.nl

Het Groninger Museum opent haar deuren voor het publiek met de tentoonstelling ’Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920’. Het vertelt het verhaal van de (kunst)historische band van Rusland met zijn zuiderburen – een band die werd gekenmerkt door fascinatie voor de oriëntaalse tradities en een opeenvolging van veroveringsoorlogen.

19 december t/m 8 mei 2011, Museumeiland 1 in Groningen. Meer informatie: tel.

050-3666555 en www.groningermuseum.nl

Het Westland is meer dan kassen en vergezichten. Er zijn prachtige schilderijen van het Westland gemaakt en een groot deel daarvan is te zien in Museum Het Prinsenhof. Naast vergezichten en kassen is er aandacht voor de vele verdwenen kastelen en buitenverblijven, de streekeigen schuit en de bewoners van de streek die de ontwikkeling ervan bewerkstelligden.

t/m 13 maart 2011, Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Meer informatie: www.erfgoed-delft.nl

Het werk van Amerikaanse kunstenaar John Copeland gaat over de complexiteit en ambiguïteit van het menselijk gedrag; sociale situaties en momenten van interactie die voorbijgaan. In zijn werk zijn dit vaak ongemakkelijke scènes met onderliggende voelbare spanning, of een verborgen grapje. De onderwerpen zijn samengesteld uit oude foto’s, snapshots en knipsels uit tijdschriften die hij verzamelde.

t/m 15 januari 2011, Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam, Weteringschans 83, Amsterdam. Meer informatie: www.reflexamsterdam.com

Marlene Dumas verliet Zuid-Afrika in 1976 om te gaan studeren aan de Ateliers ’63 in Haarlem. Haar werk is wereldwijd bekend geworden. Het MMKA toont collages en schilderijen uit de jaren ’80, gecombineerd met werk van twee jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaressen, Diheo Bopape en Zanele Muholi.

t/m 13 maart 2011, Utrechtseweg 87 in Arnhem. Voor meer informatie: tel. 026-3512431 en www.mmkarnhem.nl/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden