gids17zaterdag

De ene overleden popzanger is bij lange na de andere niet

Hoe kan het ook anders: rond het nieuwe nummer van Michael Jackson, dat maandag op internet werd gezet, is meteen een rel ontstaan. ’This is it’, dat de eerste postume hit van de zanger moet worden, is namelijk niet nieuw: het stamt uit 1983.

Ook waren de erven Jackson ’vergeten’ te vermelden dat Michael het nummer schreef met de Canadese zanger/componist Paul Anka. Die was onaangenaam verrast. De song werd destijds geschreven voor een album van Anka, maar de muzikanten kregen ruzie en Jackson vertrok met de tapes uit de studio (’stal de tapes’, volgens Anka). Later stuurde hij ze terug, maar hij hield er blijkbaar één achter. We horen dus een jonge Michael in het nummer. Het achtergrondkoortje, gevormd door zijn broers, is wel onlangs toegevoegd.

Anka, bekend van de hit ’Diana’ uit 1957, ondernam maandag direct actie en kreeg prompt vijftig procent van de opbrengst toegezegd. Een grote tegenslag voor de Jacksons en een enorme meevaller voor Anka.

Terwijl alles wat met Michael te maken heeft een schandaal lijkt te worden (nu gaat het gerucht dat er rond zijn kinderen een realitysoap komt), zo weinig schandalen lijken er te kleven aan de zondag overleden zanger Stephen Gately. Zeg niet dat de Britse roddelpers het niet geprobeerd heeft. Ze togen naar Mallorca, waar het drama plaatsvond, maar staan vandaag, op de dag van de begrafenis, met lege handen.

Dinsdag stelde de Spaanse lijkschouwer vast dat de 33-jarige Gately is gestorven aan een acute ophoping van vocht in de longen – in de media vertaald naar ’gestikt in zijn eigen braaksel’. Een natuurlijke dood, niet veroorzaakt door overmatig drugs- of drankgebruik, zoals werd gesuggereerd. De familie Gately geloofde toch al niets van die verhalen.

De Britse tabloids kwamen op de proppen met een 25-jarige Bulgaar, Georgi Dochev, die tijdens de noodlottige nacht in het appartement van Gately en zijn partner Andrew Cowles was. Dochev vertelde The Daily Mirror dat hij het levenloze lichaam van Gately op de bank vond. Hij waarschuwde Cowles, die lag te slapen. Ongetwijfeld is hem geld geboden voor een gedetailleerd verslag, maar dat heeft hij niet gedaan.

Iedereen rondom Gately gedraagt zich waardig: de vier zangers met wie hij de band Boyzone vormde, kwamen naar Mallorca en vlogen gisteren met zijn lichaam naar Ierland. Ze waakten afgelopen nacht, in een kerk in Dublin, bij de kist.

De Nederlandse ex van Gately, Eloy de Jong, had ook alleen maar positieve woorden. „In tegenstelling tot wat iedereen van ’een sterrenkoppel’ dacht, waren we totaal niet van de seks, drugs en rock-’n-roll. Als we samen in Nederland waren, gingen we graag varen. Het gekste dat wij hebben gedaan, is lunchen met George Michael”, vertelde hij de Telegraaf.

Gately en De Jong ontmoetten elkaar eind jaren negentig in Zwitserland. Ze waren allebei lid van een populaire boyband – Eloy zat in Caught in the Act, die vooral in Duitsland erg populair was en waarin ook Bastiaan Ragas zijn carrière begon. Aanvankelijk hielden ze hun relatie geheim. Maar toen een fotograaf ze had ’gesnapt’ besloten ze hun verhaal te vertellen. Het was een fikse rel in 1999. „Voor Stephen en mij was het vreemd dat onze liefde wereldnieuws werd. Achteraf was het voor hem een enorme opluchting.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden