gids17zaterdag

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Johfra – de artiestennaam van de in 1998 overleden fijnschilder Franciscus Johannes Gijsbertus van den Berg – was eind jaren zestig een echte cultfiguur. De posters met zijn kunst in de traditie van het magisch surrealisme, met de tekens van de dierenriem, sierden vele kamers. Tijdens een Johfra-arrangement wordt een film vertoond over werk en leven van de kunstenaar. Tevens is er een lezing verzorgd door Gerrit Luidinga met aansluitend een rondleiding over de expositie.

19 april, 14.00 uur. Culturele Vleugel van Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 in Zeist. Informatie en reserveren: www.slotzeist.nl en 030-6921704.

Naar aanleiding van zijn overlijden op 4 april wijdt het Letterkundig Museum te Den Haag een minitentoonstelling aan schrijver en essayist Rudy Kousbroek (1929-2010). Het museum toont handschriften en knipsels van Kousbroek, evenals de drukkerskopij van ’De aaibaarheisfactor’ (1969), hoogtepunt in de Nederlandse Poezenliteratuur. Daarnaast worden er foto’s getoond: statige portretten, maar ook kiekjes gemaakt tijdens zijn Parijse jaren.

Letterkundig Museum, Den Haag, Prins Willem-Alexanderhof 5. Meer informatie: www.letterkundigmuseum.nl, tel. 070-333 96 66.

De eerste World Press Photo tentoonstelling van het jaar is te bezichtigen in De Oude Kerk in Amsterdam. De World Press Photo tentoonstelling bevat de beelden van de 62 prijswinnaars, onder wie dit jaar zes Nederlanders.

23 april t/m 20 juni. De Oude Kerk, Oudekerksplein 23 in Amsterdam.

Ter gelegenheid van de Giro d’Italia in Amsterdam zijn drie gerestaureerde ’tondi’ (ronde schilderijen) uit de Italiaanse Renaissance tijdelijk te zien. De schilderijen, met afbeeldingen van Madonna en kind uit eigen collectie, werden weer in oude luister hersteld en zullen in het nieuwe Rijksmuseum permanent te zien zijn.

20 april t/m 21 juni, Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam. Meer informatie: www.rijksmuseum.nl, 020-6747047

Bij de galerijtentoonstelling ’Doeken voor een dode vorst’ geeft Dr. Hedi Hinzler de lezing ’De vorst is dood, leve zijn ziel’. Bali-deskundige Hinzler vertelt over de voorbereidingen en de crematie van I Gusti Gde Djelantik, vorst van een voormalig rijkje in Oost-Bali. Deze vorst is in 1916 gecremeerd. Er wordt uitgelegd welke belangrijke rol deze doeken hadden bij het crematieritueel.

18 april, 15.30 uur. Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 Leiden. Meer informatie: www.volkenkunde.nl en tel. 071 5168800

Alleen deze dag nog te bezichtigen: de cultuur van Oman. In De Nieuwe Kerk zijn rond 250 topstukken uit verschillende museale collecties in Oman te bekijken, onder andere uit het Museum van de Sultans Strijdkrachten en het Bait Al Zubair Museum.

18 april, De Nieuwe Kerk te Amsterdam. www.nieuwekerk.nl

Keramiekmuseum Princessehof presenteert de tentoonstelling ’Oranjegoed’. Vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek. Wie kent ze niet: bordjes, bekers of ander gelegenheidsaardewerk met daarop de beeltenis van de pasgeboren Willem-Alexander, of de troonswisseling met Juliana en Beatrix? Met niet alleen de huidige Oranjes, maar ook de andere vorsten, prinsen, prinsessen en stadhouders die hen zijn voor gegaan.

18 april t/m 15 november. Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden. Info: www.princessehof.nl en 058-2 948 958.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden