gids17zaterdag

Diet Groothuis schreef al enkele columns over de was en dat maakt veel los, blijkt uit de vele reacties. Hoe de was vroeger werd gedaan is te zien tijdens het jaarlijkse historische schouwspel bij de Sprunk (watersprong) in het centrum van Baarlo. De was werd gespoeld in de bron en gebleekt op het grasveldje rond de Sprunk.

18 juli van 13.30 tot 16 uur in Baarlo. Meer informatie in de VVV-winkel, Markt 21 in Baarlo, of via tel. 077 - 4773 666.

Foto Leeuwarden!, dat deze week begon, is een nieuw evenement op het gebied van (pers)fotografie op diverse locaties in de binnenstad van Leeuwarden. Zo is de expositie van World Press Photo te zien in Grand Hotel Post-Plaza. In de Openbare Bibliotheek is ’Gelaten land’ te zien, door de Friese persfotograaf Laurens Aaij gemaakt in België als reactie op de expositie ’Flakkelân’ met portretten van Friesland door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren, die te zien is in het Fries Museum. Ook zijn er lezingen, een masterclass en een fotowedstrijd.

World Press Photo t/m 3 aug, Laurens Aaij Gelaten land t/m 10 aug, Nostalgische route t/m 1 sept, Historische portretten t/m 3 aug. Informatie: www.fotoleeuwarden.nl

’Kleurrijk & Gloedvol’ heet de expositie van beeldende kunst in emaille in Stedelijk Museum Vianen. Meer dan 125 objecten van veertig kunstenaars laten de diverse technieken van het emailleren zien. Op de parallelexpositie ’Karen Ebert Beelden’ staat werk in ijzer, staal, brons en koper. Robuust, maar ook fijnzinnig.

T/m 22 augustus in het Stedelijk Museum, Voorstraat 97 in Vianen. Meer informatie: www.stedelijkmuseumvianen.nl of tel. 0347 - 371 648

De doeken van de Brabantse schilder Twan van de Vorstenbosch balanceren op de grens van figuratie en abstractie. Wat hem fascineert is het gevoel van dieren en de interactie met de mens. Het Nederlandse platteland en de herinneringen aan zijn reis door Afrika spelen hierbij een belangrijke rol.

Galerie Wit Licht, Grotestraat 48 in Nijmegen, open: do 14-20 uur, vr 12-18 uur, za en zo 12-17 uur, informatie: www.galeriewitlicht.nl.

Dertig fotografen van afdeling Brabant-Oost van de Fotobond BNAFV exposeren de resultaten van het fotoproject ’Hedendaags Landschap’ in Veldhoven. De expositie toont niet de bekende clichés met lieve romantische plaatjes, maar landschapsfotografie zien vanuit verrassende perspectieven.

18 juli t/m 5 september Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6 in Veldhoven, woensdag t/m zondag 13-17 uur. Meer informatie: www.museumoudeslot.nl

Pastoor Kiggen komt op zondag het gewas zegenen in het openluchtmuseum Eynderhoof, dat deze zomer herinneringen ophaalt aan het rijke Roomse leven. Ambachtslieden laten zien wat aanmaaien met zicht en pik inhoudt, er dorsdemonstraties en komen strokunstenaars in actie.

18 juli vanaf 13 uur, zegening om 14 uur, Eynderhoof, Milderspaat 1 in Nederweert-Eind. Meer informatie: www.deheerlijkepeel.nl of www.eynderhoof.nl

Vereniging De Zaansche Molen organiseert op zomerse woensdagen een leerzame wandeling in het Molenmuseum. Via meelmolen De Bleeke Dood over de Julianabrug naar de Zaanse Schans naar houtzaagmolen Het Jonge Schaap, onder leiding van een deskundige gids.

21 en 28 juli, 4, 11 en 18 augustus, start om 10.30 uur. Aanmelden bij het Molenmuseum, 075 - 628 8968, open: di t/m vr 11–17 uur, za en zo 13–17 uur.

Beweeg van het ene zorgvuldig gecreëerde wonder naar het andere. De schittering van zon op het water, de geur van gemaaid gras. Indrukken die onze zintuigen vertalen in natuurlijk geluk. Is het mogelijk om deze ervaring door een machine te laten maken? Kunstenaar Paul van Twist slaat in het Twents Techniekmuseum HEIM een brug slaat tussen kunst en techniek.

T/m 15 september, Twents Techniekmuseum HEIM, Industriestraat 9 in Hengelo. Meer informatie: www.techniekmuseumheim.nl

Zo’n vijfentwintig jaar geleden stortte Koen Hartland, technisch tekenaar/ontwerper in de metaal, zich als autodidact op het modeltekenen. Inmiddels geeft hij schilder- en tekenlessen aan de jeugd. Het Molenmuseum toont een selectie van de schetsen die hij maakte aan het strand.

18 juli t/m 22 augustus, Het Molenmuseum, Museumlaan 18 Koog aan de Zaan, di t/m vr 11-17 uur, za en zo 13-17 uur. Informatie tel: 075 - 628 8968.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden