gids17zaterdag

Jonathan Ross keert terug op tv: revanche van een snedige rebel

Vanaf komende vrijdag is hij weer terug op tv: Jonathan Ross. BBC-presentator slash snedige vuilbek. Nooit vies van een platte grap.

Op z’n ironisch Brits is dat een stuk beter te verteren dan op z’n ordinair Hollands (we noemen een Joling, een Gordon en een Jensen), maar toch ging Ross’ gevatheid eind vorig jaar de Britten een mijl te ver.

Waar het ook alweer om ging? In het wekelijkse radioprogramma van Ross lieten stand-up comedian Russell Brand en hijzelf niet mis te verstane boodschappen achter op het antwoordapparaat van de 78-jarige acteur Andrew Sachs, bekend als Manuel uit ’Fawlty Towers’ en een nationale lieveling.

Ross blèrde dat Brand het met zijn kleindochter had gedaan (een in gothic/sm-look uitgedoste danseres van de ’Satanic Sluts’), wat niets nieuws mag heten gezien de reputatie die Brand geniet als het om vrouwen gaat (het halve eiland schijnt de lakens met hem te hebben gedeeld).

Toch leidde de grap tot een rel waarmee zelfs premier Gordon Brown zich bemoeide. Plots schoot ook de BBC in de stress en zette de coryfee twee maanden zonder salaris op non-actief. ’Friday Night with Jonathan Ross’ verdween van de buis.

Over een paar dagen zullen de acteurs Tom Cruise en Stephen Fry weer in de bekende green room zitten. Zal Ross nu een toontje lager zingen? Het is te hopen van niet. De hypocriete Britse staatsomroep prijst de show aan op zijn eigen website om Ross’ brutale geestigheid, a wit sharper than his own suits. Was die radiograp van drie maanden geleden nu zoveel weerzinwekkender dan de onconventionele humor die doorgaans Ross’ handelsmerk is?

Nee. Eerder ontboezemde Ross tegenover actrice Gwyneth Paltrow hoe desperaat hij met haar naar bed wil. „Ik ga mijn vrouw bellen”, zei hij. „Als ze toestemt, neuk ik je.” Paltrow vond het om te lachen, Engeland lachte mee.

Dan de Amerikaanse komiek Sarah Silverman. Zij kreeg de vraag of ze harige tieten had (nadat ze zelf had verteld hoe behaard ze was en dat ze het zo heerlijk vond dat je op de Britse tv ongegeneerd het woord ’tieten’ in de mond kunt nemen).

Bij de kortgerokte Sienna Miller insinueerde Ross dat ze geen ondergoed droeg. Toen ze haar benen over elkaar sloeg, zei hij dat hij haar ’poes’ zag. Miller moest beschaamd stamelen dat ze wel iets onder de rok droeg maar dat het skin coloured was. De BBC kreeg daar wel eens boze telefoontjes over, maar dat was het dan wel. Net als bij Paul de Leeuw wisten heel Engeland en de sterren die bij Ross in de show zaten wat ze konden verwachten.

Nog zoiets: de huisband van Ross heet ’Four Poofs and a Piano’ (’Vier flikkers en een piano’).

De BBC betaalde Ross riant. Hij is de best betaalde Britse presentator en woont in een dure Londense wijk met buren als George Michael, Björk, Sting en Hugh Grant. Een kwestie van boter op je hoofd hebben dus, als het over de BBC gaat.

Ross bleef er de afgelopen maanden gevat onder. Zo liet hij zich ontvallen dat er misschien nog een carrière voor hem is weggelegd bij ’Bid-up tv’, een soort tv-versie van marktplaats. Een degradatie à la Mariah Carey die bij het Holiday Inn zou moeten zingen. Maar zo diep heeft Ross niet hoeven zinken: hij mag zich revancheren. En het is te hopen dat hij dat scherper doet dan ooit tevoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden