gids14zaterdag

Prille liefde, brandende liefde, onmogelijke liefde, potentiële liefde, voorbije liefde. De liefde is een geliefd onderwerp voor schrijvers, dichters, schilders en beeldhouwers. De kus is in de loop der eeuwen door tal van kunstenaars vormgegeven in een kunstwerk. In een klein gebonden boekje zijn daar nu 220 voorbeelden van te bekijken.

Er zijn veel Venussen bij, met Mars of Adonis. Er zijn Cupido’s en Amors. Veel pastorale tafereeltjes ook. En bijbelse kussen, van Rachel en Jacob bijvoorbeeld, of van Lot en zijn dochter. Er is een Peruaanse aardewerken kan uit de eerste eeuw na Christus waarop twee figuren één tong lijken te hebben. Er is de kus van Edvard Munch uit 1897, waarbij de gezichten van de man en de vrouw versmelten.

Natúúrlijk is er de wereldberoemde ’De kus’ van Rodin, met zijn scherpe contrast tussen de gladde huid van de geliefden en de ruwe steen waarop ze rusten. Een complex beeld, door de verschillende kanten die het heeft als je eromheen loopt onmogelijk te fotograferen. Ook zijn veel erotischer ’Eeuwige lente’ is er. En ’De Kus’ van Rodins vroegere assistent en tegenhanger Brancusi is afgebeeld – hoekig, ruw en teruggebracht tot de essentie.

Ook de vrouwenliefde werd in 1626 al verbeeld door Francesco Furini, handig verpakt als allegorieën van de schilderkunst en de poëzie. En er zijn hoeren: een jonge, knappe vrouw die aan een diner een tamelijk onappetijtelijke man kust (Henry de Toulouse-Lautrec, 1892). En een vrouw die een varken kust dat een pak draagt en een hoge hoed (Georg Grosz, 1927).

Er zijn niet alleen erotisch getinte kussen – hoewel the eye of the beholder dat natuurlijk uiteindelijk bepaalt. Er is een kuise kus op de wang in het schilderij ’Het bezoek’, uit 1868 van Silvestro Lega. Er is een vrouw die jonge vogeltjes kust (Constant Montald, 1893), kinderen die elkaar kussen (Karl Feiertag, circa 1910), een moeder die haar kind kust (Alma-Tadema, 1891), een vader die zijn zoontje kust (Honoré Daumier, 1865), en Maria die haar kindje Jezus kust. Zoveel kussen als er stijlen in de beeldende kunst zijn.

Er zijn ook teksten bij, citaten uit gedichten, romans en allerhande andere teksten die soms tamelijk willekeurig aan de afbeeldingen zijn toegevoegd. Zoals een citatenboek: aardig om door te bladeren of te gebruiken in een sms’je aan je geliefde. ’Een kus is als zout water drinken: drink en je dorst wordt heviger’, zegt een Chinees spreekwoord volgens dit boekje.

’Duizend kussen’ is typisch een boekje dat met Valentijnsdag in stapels bij de boekhandel ligt, en daarna snel weer zal verdwijnen. Zoals Valentijnsdag zelf: het slaat eigenlijk nergens op, maar het kan best vermakelijk zijn. Maar het is zo weer voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden