gids13zaterdag

Blijde gezichten in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Daar keerde deze week na een afwezigheid van 24 jaar een indertijd gestolen borstbeeld van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi terug. De dief kwam het twaalf kilo wegende beeld persoonlijk bij de balie afgeven. Hij toonde geen enkele vorm van berouw en verklaarde dat het beeld alleen maar terugkwam omdat het bij hem thuis in de weg stond.

Het borstbeeld, gemaakt door de bekende beeldhouwer Pieter de Monchy werd in 1986 tijdens een concert van de band Killing Joke in het muziekcentrum gestolen. Een weddenschap tussen vrienden was er de aanleiding van: wie erin slaagde het beeld langs de veiligheidsmensen te krijgen, kreeg een briefje van 25 gulden. Na de diefstal besloot het muziekgebouw de beeldhouwer om een replica te vragen, maar die werd na verloop van tijd ook gestolen. De Monchy heeft daarop nog een derde versie gemaakt, de eerste replica is nooit teruggekomen. Al die tijd is de originele Verdi met de dief meeverhuisd. Pas onlangs vond hij dat het beeld van wie hij nooit heeft geweten wie de afgebeelde persoon is, terug moest naar de eigenaar. Vredenburg constateert nu dat het beeld gelukkig vrijwel ongeschonden is. Waarschijnlijk krijgt het een plek in het informatiecentrum van het Utrechtse Stationsgebied. Ook de directiekamer van Vredenburg zou onderdak aan Verdi kunnen verschaffen.

De wetenschappelijke uitkomst van het effectenonderzoek naar de opwarming van de aarde mag dan tal van vraagtekens oproepen, voor Teylers Museum in Haarlem is dat geen reden om een defaitistische houding aan te nemen. Onder de titel ’Tropisch Nederland’ heeft Nederlands oudste museum een expositie in voorbereiding die een antwoord wil geven op de vraag hoe warm het moet worden in Nederland vooraleer we in ons land weer olifanten, apen en andere onder tropische omstandigheden levende dieren terugkrijgen. Teylers zoekt naar een reconstructie van het landschap zoals dat er twee miljoen jaar geleden uit zag. Toen liepen er hier tapirs, nijlpaarden, maar ook hyena’s en panters rond. Van deze dieren resten tanden, kiezen en botten. Bovendien zijn er ook noten, zaden en stuifmeelkorrels bewaard gebleven. De expositie staat gepland voor de periode van 22 mei tot en met 29 augustus.

Het Groninger Museum heeft op de laatste BRAFA, de Brussels Antiques & Fine Arts Fair, een handgeknipt kunstwerk aangekocht dat in 1746 is vervaardigd ter ere van het zilveren huwelijk van de Groninger koopman Jan Albert Sichterman en zijn vrouw Sibylla Volkera Sadelijn. De voorstelling, uitgevoerd door een zekere C. Koster, komt uit Schotland, waar het 200 jaar lang bewaard is gebleven. Het Groninger Museum koopt het werk met steun van de BankGiroloterij en de stichting J.B. Scholtenfonds. In het geperste papier is een voorstelling van een VOC-schip te zien dat onder een boog bekroond met wapens vaart. Sichterman ontleende zijn fortuin aan zijn werkzaamheden voor de VOC in het Verre Oosten. Het knipwerk is voorlopig nog niet in het museum te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden