gids13zaterdag

ACTUALITEITEN

In het wekelijkse televisiedagboek van EenVandaag deze zaterdag ’De week van Yves Gijrath’. Hij is de man achter de Miljonair Fair, de jaarlijkse super-de-luxe-beurs waar champagne en kaviaar genuttigd wordt tussen jachten en juwelen.

EenVandaag volgde Yves Gijrath bij de voorbereidingen op de zevende Miljonair Fair, afgelopen donderdag (18.25 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRES

Planet in Peril Deze tweede aflevering uit de reeks documentaires neemt de kijker mee op een twee uur durende reis naar verschillende plaatsen op de aardbol waar natuur en de natuurlijke bronnen in gevaar zijn. In ’Planet in Peril: Battle Lines’, gaan CNN’s Anderson Cooper en medisch correspondent Dr. Sanjay Gupta samen met Oprah Winfrey Show correspondent en National Geographic presentatrice Lisa Ling naar de ’frontlinies’ waar de conflicten om de natuur zich manifesteren. Van de Noordpool, waar het smeltende ijs internationale twisten veroorzaakt over wie zich eigenaar mag noemen van het water en de energievoorraden die erin verborgen liggen, tot het wrede shark-finning (het verwijderen van vinnen van nog levende haaien) in Taiwan, Costa Rica en Zuid-Afrika en de bossen van Oost-Afrika waar berggorilla’s met uitsterven worden bedreigd (13.00 uur en 21.00 uur, CNN).

Nova staat vandaag volledig in het teken van een uniek portret van het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van het ministerie van justitie te Utrecht.

Lang was het oordeel van het Pieter Baan Centrum onomstreden, maar de laatste jaren groeit de kritiek. Niet alleen omdat wetenschappers de onderzoeksmethodes betwisten en advocaten de monopoliepositie laken. Maar vooral omdat het aantal verdachten groeit dat weigert aan het onderzoek mee te werken. Toch wordt het volledige onderzoek van 7 weken à 50.000 euro per verdachte uitgevoerd en wordt er te allen tijde een rapport uitgebracht.

Het Pieter Baan Centrum reageert op alle kritiek door de deur open te zetten en gaf NOVA gedurende de afgelopen twee jaar exclusief toegang tot de kliniek.

De programmamakers van NOVA kregen toestemming medewerkers en verdachten te spreken en de methode van het instituut te portretteren aan de hand van het onderzoek van twee verdachten, ook wel ’observandi’ genoemd (22.15 uur, Nederland 2).

CULTUUR

In de achtdelige serie Onze Schatten gaan Marian uit Amsterdam, Mo uit Utrecht, Arantxa uit Den Haag en Mitchel uit Rotterdam op zoek naar bijzondere monumenten en plekken in deze vier steden. Vandaag, in aflevering 6: Sporen van oorlog en vrede.

Jelke van Wattum heeft het bombardement in Rotterdam meegemaakt. Vlak om de hoek bij Mitchels huis heeft een bom Jelke voor het leven getekend. Arantxa, Mo, Mitchel en Marian onderzoeken hoe je kunt zien waar de brandgrens loopt door de stad. In Rotterdam zijn de fysieke sporen van de oorlog duidelijk aanwezig, in Amsterdam zijn veel menselijke sporen. Jules Schelvis heeft Sobibor overleefd. Hij neemt de jongeren mee naar de Joodse wijk en het huis waarvandaan hij gedeporteerd is (16.05 uur, Nederland 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden