gids10zaterdag

Foto uit 'Tokyo Symphony' van Ed van der Elsken. (Trouw)

Vandaag en morgen (10 en 11 april) is het Nationale Museumweekend. Talrijke musea zijn gratis toegankelijk en houden extra activiteiten, die dit jaar als landelijk motto hebben meegekregen: ’Laat je verleiden door een museumstuk’ . Het Bonnefantenmuseum brengt een opstelling van hoogtepunten uit de eigen collectie onder de titel ’Augenspiel’ en een expositie van schilderijen van Zuid-Nederlandse meesters uit de 16de en 17de eeuw ’Op weg naar het zuiden’. Ook zijn er verschillende rondleidingen met onder anderen de Vlaamse auteurs Luc Devoldere en Frans Boenders.

10 en 11 april, Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250 te Maastricht.www.bonnefanten.nl

Zeven jaar vocht Maria Altman om vijf schilderijen van de schilder Gustav Klimt, die door de nazi’s van haar familie werden geroofd, terug te krijgen. Pas in 2006, na een lange juridische procedure, stemde Oostenrijk ermee in de werken terug te geven, waaronder het duurste schilderij ter wereld: Adele Bloch 1 (1907). Een film plus discussie geleid door Charlotte van Rappard-Boon, voormalig hoofdinspecteur Erfgoedinspectie van het ministerie van OCW en een expert in het Nederlands restitutiebeleid sinds 1945.

11 april, 14.30 uur, Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. www.jhm.nl

Voor het eerst in de historie zijn koninklijke treinen uit heel Europa in één tentoonstelling te zien. Al deze prachtige treinen geven een uniek beeld van de luxe manier van reizen van de Europese Royalty. Onder andere te zien: het treinstel van Franz Ferdinand waarmee hij reisde voordat hij in 1914 werd vermoord, het rijtuig van de Engelse koningin Adelaide uit 1842 of de complete trein die koningin Maria Pia van Portugal in 1862 cadeau kreeg van haar vader Victor Emmanuel II.

15 april, Spoorwegmuseum, Maliebaanstation te Utrecht. www.spoorwegmuseum.nl

Een expositie met de tekeningen van de Nederlander Charles Buki (1909-1994), over het kampleven in Japanse gevangenschap in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Buki tekende en schreef een gedetailleerd ’verslag’ van het dagelijks leven. Hij overleefde de atoombom en in 1946 kreeg hij zijn tekeningen weer in bezit, die hij vier jaar eerder had begraven.

t/m 5 september, Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag. Tel. 070-3381338. www.museon.nl

De eerste solotentoonstelling van modevormgever Monique van Heist is te zien in het Zeeuws Museum. In deze door haar zelf ingerichte expositie spiegelt zij haar ontwerpen aan de historische collectie van het museum. Heist begon in 2004 met haar label en onderzoekt het grensgebied van ons kleedgedrag.

Modemetmonique, vanaf 10 april, Zeeuws Museum, Abdij in Middelburg. www.zeeuwsmuseum.nl

Het Nederlands Fotomuseum exposeert nooit eerder vertoonde werken van twee grote namen uit de Nederlandse fotografie: ’Tokyo Symphony’ van Ed van der Elsken en de imposante kleurenpanorama’s van Frits J. Rotgans. Ook is Quickscan NL#01 te zien.

10 en 11 april, 11 tot 17 uur, Nederlands Fotomuseum Rotterdam. Wilhelminakade 332. www.nederlandsfotomuseum.nl

Plastic bewaardozen in een heus museum. Het Haags Gemeentemuseum exposeert trommers, bekers en bakjes.

t/m 15 augustus, www.gemeentemuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden