gids09zaterdag

Nanette Ris is door de gemeente Utrecht aangetrokken als nieuwe directrice van Muziekcentrum Vredenburg. Ris was de afgelopen jaren zakelijk directeur van theatergroep De Utrechtse Spelen en werkte eerder bij het Nederlands Impresariaat.

Vredenburg werd in 2009 tijdelijk geleid door Atze Sytsma. Onder hem is de organisatie ingrijpend gereorganiseerd, waarbij 20 tot 25 banen zijn verdwenen. Het muziekcentrum is tijdelijk gevestigd in Leidsche Rijn (bijgenaamd de Rode Doos) en op de locatie Leeuwenbergh, omdat het oude Vredenburg afgebroken is. Met de bouw van het nieuwe Muziekpaleis is in december gestart.

Het tijdelijke Vredenburg kampt al sinds de opening met grote problemen. De locatie ver van de binnenstad trekt te weinig bezoekers en concerten worden vaker afgelast. Volgens de gemeente is er dit jaar een vernieuwde, competente organisatie van start gegaan.

De musical ’La Cage Aux Folles’ is een van de openingsvoorstellingen van het DeLaMar. Dit nieuwe theater moet in november de deuren openen in Amsterdam. Jon van Eerd en Stanley Burleson spelen de hoofdrollen in het stuk.

’La Cage aux Folles’ is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jean Poiret. Dat draaide de afgelopen twee jaar met veel succes in London. De Nederlandse versie is daarvan een geheel eigen interpretatie. De musical gaat over de eigenaar van een nachtclub (Burleson) in Saint-Tropez en zijn vriend (Van Eerd), die daar een travestieact opvoert. De zoon van de eerste verlooft zich met de dochter van een conservatieve politicus. Wegens een aanstaand bezoek van de nieuwe schoonfamilie proberen de twee hun extravagante levensstijl te verbergen.

Het theater DeLaMar is een initiatief van de VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende. Het komt op de plek waar vroeger het Nieuwe de la Mar Theater lag. Deze door de echtgenoot van actrice Fien de la Mar opgerichte cultuurinstelling was de standplaats van grote cabaretiers als Wim Kan en Wim Sonneveld.

Op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) dingen vanaf eind januari vijftien speelfilms mee naar de drie VPRO Tiger Awards van elk 15.000 euro. Voor het eerst zijn films uit Costa Rica en Georgië geselecteerd voor de competitie. De organisatie had eerder al bekendgemaakt dat de Nederlands/Belgische speelfilm ’C’est Déjà L'été van filmmaker Martijn Smits is opgenomen in de competitie. Andere Europese kanshebbers zijn ’Streetdays’ uit Georgië, ’Mama’ uit Rusland, ’The Temptation of St. Tony’ uit Estland, de film ’R.’ uit Denemarken en de Franse inzending ’La Vie Au Ranch’.

Japan is traditiegetrouw sterk vertegenwoordigd in Rotterdam met dit jaar twee kanshebbers.

De Amerikaanse filmmaker Ben Russell dingt mee met zijn geheel in Suriname opgenomen speelfilmdebuut ’Let Each One Go Where He May’. En Canada is dit jaar vertegenwoordigd met ’Les Signes Vitaux’ van filmmaakster Sophie Deraspe.

De competitie omvat tenslotte twee Latijns-Amerikaanse films: ’Agua Fría De Mar’ en ’Alamar’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden